Konst som bjuder in människor och djur

På Södra hällarna har skulpturer spridits ut på några hundra kvadratmeter. Allt material kommer från platsen och konsten får sin skepnad ihop med naturen.

Konstnärsparet Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne vid urholkade almstockar som har fyllts med jord. De beskriver det som ett långbord och en festmåltid för djurlivet. Konstprojektet "Brakfesten" är en del av "Ur himlen, ner i jorden", ett offentligt konstprojekt av Statens konstråd i samarbete med Baltic Art Center.

Konstnärsparet Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne vid urholkade almstockar som har fyllts med jord. De beskriver det som ett långbord och en festmåltid för djurlivet. Konstprojektet "Brakfesten" är en del av "Ur himlen, ner i jorden", ett offentligt konstprojekt av Statens konstråd i samarbete med Baltic Art Center.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2022-05-22 11:28

Träpromenaden i naturreservatet leder till ett konstprojekt som är utplacerat bland lövträd och vitsippor. Det är en brakfest eller La Grande Bouffe för arterna som lever här. 

– Det blir som ett litet spa för dem, säger konstnären Anne Duk Hee Jordan.

undefined
Konstnären Anne Duk Hee Jordan och filmaren Pauline Doutreluingne bland ramslök, vitsippor och träinstallationer vid Södra Hällarna.

Tillsammans med filmaren Pauline Doutreluingne har hon åkt hit från Berlin och de går med en barnvagn på träspången fram till installationerna som invigs inför helgen. När konstnärsparet kom hit första gången lade de märke till de fallna och fällda träden.

– Varför hugger de ner träden, säger Anne Duk Hee Jordan om sin initiala reaktion.

Träden hade smittats av almsjukan, men genom att avbarka stammar och grenar kunde hon använda det som konstmaterial.

– Vi ville återföra de sjuka träden till sin plats och hindra den destruktiva cykeln, så att de kan återgå till ekosystemet, säger Anne Duk Hee Jordan.

undefined
"Livet är inte så separerat från naturen som vår kultur föreställer sig", säger Anne Duk Hee Jordan som vill integrera sin konst i det naturliga kretsloppet.

Flera träddelar är sammanförda för att likna det mönster som barkborrarna lämnar på almstammarna. Installationens förgreningar är urgröpta och jordfyllda.

–Det blir som långa bord för de små djuren och insekterna. Om man undersöker jorden finns det små organismer som äter allt skräp i jorden, precis som maskar. Det här är också en hyllning till dem, som är så viktiga för det här ekosystemet, säger hon.

undefined
Avbarkade stockar och grenar bildar en skulptur som ovanifrån efterliknar det mönster som Almsplintborren lämnar på trädstammarna.

Det som från början var ett konstprojekt för människor, har riktats in alltmer på djuren. 

– Jag har fokuserat på den icke-mänskliga delen och arbetar mycket med ekosystemen i mitt konstnärskap, säger Anne Duk Hee Jordan.

Förutom långborden med jord finns regnfyllda stockar som vattenhål, en tipi för kaniner, några insektshotell och flera fågelholkar. En av holkarna är byggd i människostorlek.

– De finns i olika storlekar och den här är för människor för att sätta sig in i en annan skala och se saker från ett annat perspektiv, säger Anne Duk Hee Jordan och kliver upp på stegen och in genom luckan. 

undefined
Anne Duk Hee Jordan i den överdimensionerade fågelholken där det finns en kikare för att få ett nytt perspektiv på platsen och naturen.

I holken hänger en kikare som kan användas genom titthålet. Projektet rymmer allvar men även lekfullhet. Det är interaktiva skulpturer där man kan klättra, känna, se och lyssna. Det hörs fågelsång och luktar ramslök under invigningen nu i maj. I augusti sker en andra invigning när Pauline Doutreluingnes film från platsen kommer att visas. 

– Då kommer det nog vara mer vildvuxet här, säger hon.

– Ja, det kanske blir som en hemlig plats under växterna, säger Anne Duk Hee Jordan.

undefined
Konstnären Anne Duk Hee Jordan vid en trädstock där två stora träöron har monterats med hörselkåpor och ljudkonst. Hon har gjort modellen som har utförts av en snickare.
Brakfesten

Konstprojekt av Anne Duk Hee Jordan och Pauline Doutreluingne i form av skulptur och film. "Brakfesten" är en del av "Ur himlen, ner i jorden", ett offentligt konstprojekt av Statens konstråd i samarbete med Baltic Art Center. Verket fokuserar på naturreservatet Södra hällarna vars ekosystem rubbats av almsjuka. Träden ligger utspridda som infekterade, döda kroppar, men i livets större kretslopp kan till och med de döda träden hjälpa till att återskapa och underhålla den ekologiska cykeln.

Karta: Konstverket "Brakfesten"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!