Museichefen om åren på museet och nya jobbet

Coronapandemin, Konstmuseidebatten, besöksnäringen och forskningsdelen. Det är något av det som präglat Susanne Thedéens år som museichef för Gotlands museum. "Jag håller just nu på och reflekterar över de här fem åren", säger hon.

Susanne Thedéen är både civilekonom och arkeolog, en bakgrund som kommit väl till pass i arbetet som museichef.

Susanne Thedéen är både civilekonom och arkeolog, en bakgrund som kommit väl till pass i arbetet som museichef.

Foto: Vilda Engström

Visby2022-03-13 13:10

Den 19 april gör Susanne Thedéen sin sista dag som museichef på Gotlands museum, för att bli överantikvarie på Riksantikvarieämbetet, RAÄ.

Hon har varit sommargotlänning sedan tidiga tonår. När Susanne Thedéen fick egen familj fortsatte hon den traditionen och efter att ha hyrt hus i många år skaffade sig familjen ett eget hus i Ljugarn.

– Det har också varit min bostad under de här åren. Att få bo här året runt har varit livskvalitet på riktigt för mig. Det är nära till platser, nära till människor och nära till natur och kultur, säger hon.

Åren som museichef har ändå inneburit ett pendlande till familjen i Stockholm.

– Att pendla under så många år sliter också, att inte få vara nära sin familj i vardagen.

undefined
Susanne Thedéen ser framemot att få jobba övergripande på nationell nivå med kulturarv och kulturmiljö som överantikvarie.

Den nya tjänsten som överantikvarie på RAÄ, är placerad i Stockholm.

– Men Riksantikvarieämbete finns ju både i Stockholm och på Gotland så jag tänker att jag kommer att vara mycket på Gotland och inte bara vara sommarboende, säger Susanne Thedéen.

Som överantikvarie blir hon näst högsta chef på myndigheten.

– För mig var det självklart att söka jobbet, att få jobba övergripande på nationell nivå med kulturarv och kulturmiljö är ett uppdrag jag verkligen ville ha. Jag tänker att jag kommer bäst till min rätt i det här större sammanhanget.

Från kollegorna på museet, som hon nu lämnar, har hon känt stöd.

– Det är många i personalen som säger att de är väldigt stolta över att någon från Gotlands museum får möjlighet att bli överantikvarie, berättar Susanne Thedéen.

undefined
Susanne Thedéen är både civilekonom och arkeolog, en bakgrund som kommit väl till pass i arbetet som museichef.

När hon kom till museet så var det till en välskött verksamhet och ett starkt varumärke, menar Susanne Thedéen.

– Gotlands museum är välkänt i museibranschen, alla känner till Fornsalen och våra föremål. Jag visste att det var så och det var en anledning till att jag sökte jobbet – det var inte vilket museum som helst.

Året innan hade museet fått Stora turismpriset och kryssningskajen var på gång.

– Besöksnäringen har varit en viktig fråga och där tycker jag att vi har flyttat fram positionerna och blivit mer synliga, säger Susanne Thedéen.

Hon har också varit drivande i museets forskardel.

–Det var också ett uppdrag jag fick med mig från styrelsen. Jag har en forskarbakgrund från min tid vid Stockholms universitet.

Som exempel nämner Susanne Thedéen projektet Forntida bilder 2.0, som museet driver tillsammans med Stockholms universitet och Riksantikvarieämbetet och som går ut på att digitalisera alla gotländska bildstenar.

undefined
"Vi lånar ut mycket föremål, det de är mest intresserade av att låna är från vikingatid. Vi har lånat ut en bildsten till Disney world i Florida", berättar Susanne Thedéen.

De två senaste åren har ändå präglats av pandemin.

– Det har varit två väldigt speciella år, där vi ett tag stod inför ett konkurshot och att vi helt enkelt inte skulle kunna betala ut löner till personalen, säger Susanne Thedéen.

– Det har varit speciellt att arbeta med krishantering under en så lång period och att driva en offentlig verksamhet som är beroende av andra intäkter än dem vi får från staten.

Nu känner hon att museet kan gå stärkt ur krisen.

– Jag tycker att vi har varit väldigt duktiga att driva verksamhet i det digitala. Personalen har varit fantastisk.

En annan stor fråga under hennes år på museet har varit Konstmuseet. Lokalerna på S:t Hansgatan stängde i november 2019 efter att inomhusklimatet där dömts ut. Sedan dess har diskussionerna och turerna kring Konstmuseets framtid pågått. Även om Susanne Thedéen är övertygad om att Konstmuseetfrågan kommer att lösas, önskar hon att hon hade fått ro projektet i hamn.

– Det finns två saker jag hade velat avsluta innan jag slutar, det ena är förstås Konstmuseet. Det andra, och där bankar mitt hjärta som arkeolog extra hårt, är vår nya basutställning, säger Susanne Thedéen.

Den fokuserar på vikingatid, en period som hon ägnat sig åt i sin egen forskning, och invigningen är planerad till andra halvåret av 2023.

Att Gotlands museum verkligen är gotlänningarnas museum är något Susanne Thedéen blivit varse.

– Det engagemanget har jag verkligen slagits av, det finns inte på samma sätt i en storstad.

Men det har också medfört utmaningar, menar Susanne Thedéen.

– Det är fint att det verkligen är deras museum, men det finns också stora förväntningar på att vi ska stötta och hjälpa till på ett sätt som vi kanske inte alltid har resurser till eller som ingår i vårt uppdrag. Där har jag kunnat känna en otillräcklighet.

Om Susanne Thedéen

Civilekonom och arkeolog

Chef för Gotlands museum sedan januari 2017.

Börjar i april som överantikvarie på RAÄ.

Ålder: 55 

Bor: Ljugarn och Stockholm

Familj: Gift, tre vuxna barn och en tioårig hund av rasen Shetland sheepdog, även kallad Sheltie.

Susannes gotländska favoritplatser:

Gålrum gravfält i Alskog med stora bronsåldersrösen och skeppsättningar.

Östergarnsholm, det är en magisk plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!