Digital stadsvandring guidar genom Visbys häxprocesser

Claudia Sjöbeck studerade speldesign i Visby när hon upptäckte ett gammalt brottsfall med häxanklagelser. Nu finns den historiska berättelsen om tre kvinnoöden som en interaktiv deckargåta, där man kan följa fallet till fots med en mobiltelefon och hörlurar.

Den interaktiva guiden ”Ondskan i Visby” beskrivs som en ljudvandring som startar i Övre Finngränd och avslutas utanför fängelsetornet Kajsarn. Den digitala guiden är en lokal 1700-talskvinna som menar att det gömmer sig en ondska i staden, som hon behöver användarens hjälp för att avslöja.

Den interaktiva guiden ”Ondskan i Visby” beskrivs som en ljudvandring som startar i Övre Finngränd och avslutas utanför fängelsetornet Kajsarn. Den digitala guiden är en lokal 1700-talskvinna som menar att det gömmer sig en ondska i staden, som hon behöver användarens hjälp för att avslöja.

Foto: Pressbild: StoryTourist

Visby2022-07-09 17:05

– Jag har alltid varit en historienörd i allmänhet men också varit intresserad av folktro i synnerhet. När jag var student på Gotland var jag på biblioteket och snubblade över ett par böcker som nämnde det här brottsfallet, berättar Claudia Sjöbeck.

På Almedalsbiblioteket läste hon om tre kvinnor som misstänktes för häxeri år 1705.

– Det hela sattes i rullning av att en kvinna sökte hjälp hos en som kallades lilla Ingeborg. Hon var en klok gumma och mycket av hennes läkekonst baserades på folktro, där man kunde stöpa bly för att fastställa om en åkomma var orsakad av en gast eller di sma under jordi, berättar Claudia Sjöbeck.

Ingeborg Jonsson anmäldes och greps.

– Vid den här tidpunkten var Gotland ett centrum för alla möjliga kulturer som kom och folk uppmanades att vara på sin vakt för dem som kunde sprida falska trosläror. De torterade henne under förhör och hon tvingades ange Bohl Strijds, som var en ganska högt uppsatt kvinna som bodde på Strandgatan. Hon hade besökt lilla Ingeborg i fängelse och då trodde man att de två var i maskopi. Margareta Kuske hade också angetts under tortyren och hade ett dåligt rykte i stan om att vara en trollpacka.

undefined
”Det måste finnas så många bra historier om kvinnor världen över som inte syns och i allmänhet är det kvinnoöden som fascinerar mig, i samband med folktro, häxor och ockulta fenomen”, säger Claudia Sjöbeck.

När Claudia Sjöbeck läste på om fallet gick hon samtidigt en kurs i interaktivt berättande på Campus Gotlands gamedesign-program.

– Jag höll fast vid den här storyn och när jag sedan flyttade tillbaka till Malmö blev jag meddragen på en sådan här tur, säger hon och syftar på en av Storytourists självguidade stadsvandringar.

Turen handlade om ett studentmord i Malmö år 1825 och efteråt hörde Claudia av sig till företaget och undrade om de vill ha feedback på hennes upplevelse. Hon blev då tillfrågad om hon ville gå fler turer.

Som fiktionsturist i Ystad kunde man följa en mordgåta från Wallander, i Stockholm kunde man gå i romankaraktären Doktor Glas fotspår och i London lösa ett detektivfall med Sherlock Holmes. Det fanns dock ingen tur i Visby, där Claudia Sjöbeck hade gått på flera guidade vandringar och dessutom gjort research om de tre kvinnorna som hade fängslats för häxeri.

– En dag så pitchade jag den storyn.

Claudia Sjöbeck skrev manus och utformade spel när en av hennes studiekamrater, Frida Hagelstam, tog bilder och gjorde några av illustrationerna.

undefined
Den interaktiva guiden ”Ondskan i Visby” beskrivs som en ljudvandring som startar i Övre Finngränd och avslutas utanför fängelsetornet Kajsarn. Den digitala guiden är en lokal 1700-talskvinna som menar att det gömmer sig en ondska i staden, som hon behöver användarens hjälp för att avslöja.

– Jag hade hela tidsförloppet ganska klart för mig, men en viktig punkt just med storytours är den digitala guiden som följer med en och vilken roll de har i det hela. Men också rutten, i vilken ordning det ska disponeras och sedan såklart de interaktiva momenten, säger hon.

Den gotländska skådespelaren Lena Bogegård läste in berättarrösten till en kvinna som säger att hon behöver hjälp, i början av den två kilometer långa vandringen.

– För mig var det viktigt att den som går turen bidrar till att historien utvecklas med spelmoment, så att man får pussla ihop ett brev eller hitta en grej i ett rum, säger Claudia Sjöbeck och använder begreppet gamification.

På svenska kallas det spelifiering, när inslag av spel ska göra informationen roligare och användaren delaktig.

– Det är så tacksamt i Sverige generellt, att vi gillar deckargåtor och krim för att det ska bli lite spännande. I en vanlig guidad tur förmedlas fakta, vilket är fullt tillräckligt, men nu är det ett unikt medium och då vill man se till att utnyttja det och designa berättelser för spel. Även om det finns en ram blir spelarens resa unik, för att de utforskar saker i sin takt och ser olika saker.

undefined
För att vandringen ska vara interaktiv finns flera spelmoment, som exempelvis ett brev som ska pusslas ihop som en ledtråd till berättelsen.

Appen bygger på GPS-teknik som känner av var du befinner dig, om du är i närheten av en plats där en berättelse finns.

– GPS:en håller koll på var du är i världen och när du närmar dig en story point. När du kommer till en story point dyker ett pussel eller en interaktion upp på mobilskärmen. Man kan säga att det är hälften spel och hälften ljudbok, där spelaren faktiskt kan delta i berättelsen och hjälpa till att driva den framåt genom att lösa pussel.

Den nylanserade berättelsen heter "Ondskan i Visby" på svenska och "Visby witch trials" på engelska.

– Jag hade lätt kunnat skriva en till för Visby om jag hittar en bra historia, alla människoöden finns ju där om man gräver lite. Nu i sommar ska jag skriva en för Malmö, säger Claudia Sjöbeck, som studerar vidare i sin hemstad, på yrkeshögskolan The game assembly.

undefined
Claudia Sjöbeck flyttade till Gotland för att studera 2019 och med sina kunskaper härifrån har hon kombinerat klassiskt historieberättande med självguidade stadsvandringar och mobilspel.
Häxprocessen i Visby

På Gotland var häxprocesser relativt ovanliga, men den i Visby utspelades mellan 1705 och 1707. Gammal folktro fick en ny tolkning av kyrkan, och ett besök hos småfolket under jorden ansågs vara som en resa till Blåkulla. 

Ingeborg Jonsdotter blev den huvudanklagade i processen. Hon åtalades både 1688 och 1705 för att utöva medicin.

I fängelset utsattes Ingeborg Jonsdotter för tortyr och svält och hon tros ha dött i fängelset i slutet av år 1705.  Bohl Strijds och Margareta Kuske frigavs senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!