I Kulturskolans lokaler i Wisbygymnasiet flödar kreativiteten. De tio ungdomar som tilldelats regionens musiksommarjobb är i full fart med att skriva, spela in och mixa sina egna låtar. De sitter utspritt i lokalen. En vid ett piano, en med en gitarr i handen och några framför sina datorer. Oskar Lindström, pianist vid Gotlandsmusiken och en av handledarna för musiksommarjobbet, berättar:
– Alla är i olika skeden med sina projekt. De skriver allt ifrån poplåtar till singer songwriter-låtar. Och idag spelade vi in en death metal-låt med dubbelkagge. Det har gått över förväntan. Alla är verkligen på gång, säger Oskar Lindström.
Det är första året som Region Gotland erbjuder ungdomar mellan 15-19 skrivna på ön att söka musiksommarjobb. Jobbet riktar sig till den som vill, eller är påväg, in i musiklivet. Upplägget är varierande med föreläsningar, besök hos etablerade musiker, handledning och eget skrivande. Jobbet är som DIY (Do It Yourself) musiker och de anställda ungdomarna lär sig om livet som frilansmusiker.
Sandra Gutenberg från Sudret är 17 år och har skrivit låtar sen hon var femton. I framtiden vill hon kunna leva på musiken. Hittills har hon skrivit tre låtar på jobbet.
– Jag är singer songwriter och skriver mest i stilarna pop och country. För mig handlar det om att förmedla en känsla som folk kan relatera till. Till exempel har jag skrivit om depression och ångest. Min senaste låt handlar om kroppsångest. Det tror jag att många kan relatera till, säger Sandra Gutenberg.
På andra sidan korridoren håller dansarna på att varva ner för dagen. Men en dans till ska de hinna med innan arbetsdagen är slut. Det är en dans med flytande rörelser, där tempot i låten varierar. I dansen använder de sig av stora kuber klädda i mörkt tyg. Stundom sitter eller står de på kuberna – stundom lyfts kuberna upp och förflyttas i luften av dansarna.
Johanna Krantz är en av handledarna för danssommarjobbet. Hon berättar att temat för jobbet är “tryck” – intryck, uttryck, påtryck och avtryck. Till hösten planeras en dansföreställning på Länsteatern.
– Jag håller verkligen tummarna för att föreställningen på Länsteatern kan bli av. “Tryck” är ett tema som kan beröra alla generationer. I dansen finns en sorts ursprunglig energi som når fram till alla. Vi jobbar mycket med att släppa det tekniska tänket och ta fram känslorna istället, säger Johanna Krantz.
Arbetsuppgifterna består bland annat av dans- och teknikträning, uppövning av repertoar, eget arbete och improvisation. För att sätta ramarna för jobbet har ungdomarna bland annat pratat om vad som är viktigt för de andra i gruppen.
– Till exempel att man inte bara lämnar en arbetsuppgift som man håller på med, utan att säga till kollegorna. Men ungdomarna har varit fantastiska att jobba med. De är så fina mot varandra och disciplinerade med sina arbetsuppgifter. Men det finns såklart stunder då jag själv funderat på om det här verkligen är ett jobb, säger Johanna Krantz.
Ellie Monkato, en av danssommarjobbarna, har tidigare dansat på Visby Dansskola.
– Jag ville testa på något nytt. Det är kul att dansa och samtidigt få betalt för det. Det här är inte samma miljö som andra jobb. Här kan vi få ut känslor på ett annat sätt än att prata. Jag tror att det här jobbet kan leda till andra jobbmöjligheter i framtiden, säger Ellie Monkato.