Sedan 27 november har all verksamhet hållits öppen för besökare – online via plattformen Discord.
Och under den här helgen, med start på fredagen, höll man en livesändning via plattformen från Fenixhuset i Visby. I totalt 30 timmar ska personalen streama olika upptåg som tävlingar, sketcher och samtal – blandat med framträdanden med artister som Vera Kebbe och Jimmy Ahlén.
Alex Lithander, ungdomslots, förklarar att det finns olika servrar, en för ungdomsgårdarnas målgrupp (från årskurs 7 upp till åldern 19 år) och en för dem som är 16-25 år och vanligtvis besöker Fenix ungkulturhus.
– Den digitala verksamheten har dock gjort att vi nått ut till fler. Det kan vara personer som inte har möjlighet att komma hit eller till en ungdomsgård då, om man är yngre. Eller sådana som är mer hemmasittande. Så det är en positiv konsekvens av att vi tvingats stänga rent fysiskt.
Han tycker att det är en stor skillnad i att inte kunna sitta ned med ungdomarna och prata ansikte mot ansikte.
– Det blir inte det här personliga mötet. Men man får anpassa allt och det tycker jag att vi har lyckats jättebra med.
Fenix ungkulturhus har fortsatt med i stort sett all verksamhet men i digital form.
– Vi har våra diskussionskvällar, som Regnbågskaféet, och när vi ska ha work-shops får deltagarna komma förbi innan och hämta en påse med det man behöver. Så det har gått över förväntan, säger Alex Lithander.
Även när coronapandemi och restriktioner är förbi, och Fenix ungkulturhus och öns ungdomsgårdar öppnar igen, kommer den digitala ungdomsverksamheten att fortsätta.
– Vi kommer att hålla kvar vid det här, i någon form. Det har funnits en önskan redan långt innan pandemin att ha något digitalt, nu fick vi i alla fall ett bra tillfälle att börja med det, säger Alex Lithander.
Han uppskattar att det är totalt cirka 100 ungdomar som hittills anslutit till de olika servrarna som finns inom verksamheterna. Även om inte alla är inne samtidigt så är det högt tryck varje kväll när de öppnar – med en slags digital kö som står och väntar vid dörren.
– Det är roligt att vi kan erbjuda det här. Och viktigt för många. Det finns en hel del distansstudenter, till exempel, som kanske sitter någon helt annanstans i världen. Det är ju en tid då många får ett större behov av att träffas, prata eller bara spela datorspel tillsammans med andra, säger Alex Lithander.