Det blev en rivstart i uppförsbacke för Gotlands kulturrum, företagshotellet som inryms i Kulturskolans gamla lokaler i Visby innerstad. Tusentals besökare strömmade in genom portarna när den nya mötesplatsen invigdes vid årsskiftet.
– Den där känslan efter succéinvigningen levde vi på länge. Efter den skulle vardagen ta vid, då vi i lugn och ro kunde bygga verksamheten. Så kom corona-eländet, säger Christian Hoffman, en av kulturrums verksamhetsledare.
Ingen går igenom en världsomfattande kris helt oskadd, inte heller Gotlands kulturrum. Christian Hoffman gör ändå gällande att kulturklustret mår ganska väl – trots allt.
– Föreningen tuffar på ungefär som vanligt. Vi valde nyligen in flera nya i styrelsen, så där finns det mycket energi just nu. Våra hyresgäster däremot, de påverkas i hög grad av coronakrisen. När delar av samhället stängs ner förlorar musiker, konstnärer och andra kulturutövare en inkomstkälla. Och då är det inte säkert att man har råd att behålla sin lokal hos oss, säger han.
Har det varit några avhopp?
– Bara ett hittills. Fler har hoppat på än av faktiskt, så vi är fortfarande uppe i ett 20-tal hyresgäster. Det här är snarare något som riskerar att bli ett problem på sikt om kultursektorn inte klarar av att återhämta sig.
Ingen fara på taket, alltså. Uppgörelsen med Region Gotland, som äger fastigheten, är en betryggande faktor i sammanhanget: Att man under 2020 endast betalar för den yta som tas i bruk.
Men – det blev onekligen inte riktigt som man tänkt sig. Finansieringsmodellen byggde till viss del på extern uthyrning för tillfälliga evenemang. Covid-19-pandemin har inneburit en rad inställda konserter och utställningar. Uthyrningen av innergården under Almedalsveckan – en given kassako – gick om intet den med.
Gotlands kulturrum är just nu i färd med att, som så många andra, söka ekonomisk kompensation från stat och region för de uteblivna hyresintäkterna. Inklusive Almedalsveckan handlar det om runt 250 000 kronor.
Hur tänker ni kring uppgörelsen med regionen? Att ni bara betalar för uthyrd yta – vore det önskvärt att fortsätta så?
– Dealen gäller 2020, som var tänkt som vårt etableringsår. Vi har inte tagit upp detta med Region Gotland än, men om situationen inte förändras snart ... Ja, då vore det önskvärt om uppgörelsen förlängdes. Det kan ta tid att dra igång loket efter något sånt här, säger Christian Hoffman.
Annars då? Gotlands kulturrum har från början varit tydligt med att man inte ser sig enkom som en kontorsförmedlare, mer som en mötesplats och motor i kulturlivet. Under sommaren och hösten arbetar man på en förstudie kring hållbarhet inom de kreativa näringarna, ett projekt som finansieras med pengar från Tillväxtverket och Region Gotland.
– I det ingår en kartläggning av personer verksamma inom kreativa näringar på ön, vilka de är och var de finns. Dessa ska sedan intervjuas om hur de ser hållbarhetsaspekten. Om det här går vidare till ett genomförandeprojektet hoppas vi kunna erbjuda coachning och workshops på temat, säger verksamhetsledaren.
Parallellt pågår arbetet med en rad mindre projekt. Som att göra i ordning innergården och förbereda för ett café på området, till exempel.
– Man får passa på när det är stiltje. I sådana här tider när det inte händer så mycket utåt är det läge att blicka inåt, säger Christian Hoffman.