Eleverna fick rycka in när matsalen skulle smyckas

När Södervärnskolan byggs om passar man på att smälla upp ett nytt konstverk i matsalen. Eleverna har varit högst delaktiga i skapandeprocessen.

Invigningstalaren Sabine Andersson Buskas, biträdande rektor vid Södervärnskolan, tycker att lokalen fått ett lyft tack vare konstverket.

Invigningstalaren Sabine Andersson Buskas, biträdande rektor vid Södervärnskolan, tycker att lokalen fått ett lyft tack vare konstverket.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-11-26 18:05

Rödtjutet lyste med sin frånvaro, men mjölk fanns i rikliga mängder under fredagens vernissage. Elever, lärare och biträdande rektor samlades då i Södervärnskolans matsal för att inviga verket som från och med nu pryder väggarna i lokalen. 

Konstverket ifråga – en serie färgglada paneler fyllda med stiliserade symboler, för bland annat batterier, hörlurar och återvinning – är ett samarbete mellan Stockholmskonstnären Saadia Hussain och eleverna vid skolan.

– Jag är så stolt över vad vi uträttat tillsammans. Det är en utmaning att skapa kollektivt. Det här är MIN teckning, är det lätt tänka. Men ni elever har varit solidariska och tänkt vårt, inte mitt, sa Saadia Hussain i samband med invigningen på fredagen.

Till saken hör att skolan håller på att renoveras. Projektet har nämligen kommit till stånd tack vare den så kallade enprocentregeln – det vill säga att en procent av byggkostnaden ska avsättas för konstnärlig utsmyckning när offentliga byggnader byggs eller byggs om.

Hanna Wärff Radhe, konsthandläggare och kultursamordnare vid kultur- och fritidsavdelningen, är en av personerna som varit involverad i processen.  

– När ett sånt här projekt dras igång sätter vi oss ner med berörd part och kollar vad det finns för önskemål. I det här fallet fanns det en önskan om att involvera eleverna i skapandet. Och det ligger ju på vårt bort att jobba med delaktighet, särskilt bland unga, så det här upplägget kändes klockrent, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!