I dag klockan 12 är det vernissage för den slututställning som eleverna på folkhögskolans textillinje och fotolinje har gjort. Men inte på Gotlands Konstmuseum. Istället får besökarna ta del av både vernissagen och utställningen på nätet via en länk på museets hemsida.
– Varje deltagare har bilder och en film som visar deras verk. De berättar själva om verket och det finns också en beskrivande text, säger Karin Seigerlund, linjeledare på textillinjen.
För hennes elever kom beskedet om att utställningen inte kunde visas på Konstmuseet som en kalldusch. De textila verken är tredimensionella och ska ofta ses från flera håll. Men eleverna tog nya tag och har byggt upp sina verk enligt plan för att sedan filma och fotografera dem. En fördel är att de sedan finns kvar och kan ses igen. De kan också ses av vänner och bekanta på annan ort.
– En av eleverna har använt en människa som har på sig det hon har gjort. Det hade ju inte gått om verket skulle stå en längre tid på en utställning, säger Karin Seigerlund och fortsätter:
– Så det har också gett möjligheter och i slutändan så känns det här väldigt roligt.
Temat för de textila verken är "Tjugo 2.0", skillnader och likheter mellan 1920-talet och år 2020. Då fanns spanska sjukan och en börskrasch, nu har vi coronapandemin och en ekonomi i gungning.
– En elev har jobbat med virus och en med hur det känns när man har en klump i magen för att man oroar sig för ekonomin, säger Karin Seigerlund.
Eleverna på fotolinjen har ett helt annat tema för sin utställning – "Den blomstertid nu kommer". Ett stycke musik som är starkt förknippat med förändring, att något tar slut men också att något börjar. Temat valdes innan corona och pandemin har haft stor påverkan på elevernas verk. Flera av dem har fått starta om med sina projekt eftersom det inte har gått att resa och det har varit svårt att få kontakt med människor och att få dem att vara med på bild. Och istället för att göra i ordning en utställningslokal och kanske projicera bilder på väggen, ljussätta eller bygga små rum, så har även eleverna på fotolinjen fått filma, fotografera och berätta om sina verk.
– Målet var att utställningen skulle kännas bitterljuv, och det gör den verkligen. Nu fick de tänka om och det var svårt och inte lika roligt. Men det har vänt och blivit jättefint ändå, säger Tove Sjögren, linjeledare på fotolinjen.