En av grundarna till bågskyttespelet som utspelar sig i Visbys medeltidsmiljö någon gång under 1300-talet är Daniel Westergren. Han är spelutvecklare och har haft hjälp av bland annat tre arkeologer som kan Visbys historia.
Spelet går ut på att skjuta med pilbåge, men inte på riktigt utan i en låtsasvärld. För att åstadkomma det behöver spelaren ta på sig så kallade VR-glasögon som förflyttar spelaren till en annan värld, i det här fallet till medeltidens Visby. För att kunna skjuta med pilbåge har man två kontroller som används på ungefär samma sätt som om du sköt med pil och båge där du drar ena kontrollen mot örat eller mungipan för att spänna bågen.
– Det är rätt ansträngande om du spelar länge. Man blir rejält trött i musklerna efter en timme. Du kan spela hur länge som helst och komma tillbaka för att försöka slå dina egna rekord, säger Daniel Westergren.
Spelet går ut på att försvara staden mot danskarna och vapnet är en pilbåge. Det finns flera olika banor som utgår från Norderport och Silverhättan, närmast havet. Därifrån ska staden försvaras när danskarna kommer farande i en kogg och lossar salvor med eldpilar mot dig.
– Du kan skydda dig med en sköld, säger han som ville skapa lite mer konflikt i spelet.
En tredje bana är placerad innanför Norderport och där får spelaren stoppa danskarna som försöker inta Visby med hjälp av en murbräcka.
Det är en kamp om liv och död men du har fyra hjärtan så du överlever tre gånger innan spelet är slut. Men det är inte enda behållningen i spelet. Miljön är också viktig och tanken är att spelaren ska få med sig lite historiekunskaper på köpet.
– Vi vill fortsätta utveckla spelet och göra mer än skjuta med pilbåge. Jag vill gå in i staden och uppleva gatulivet, handelsmarknader och konversera med digitala personer, träffas, lämna saker till andra, prata. Det är obegränsat, säger Daniel Westergren.
Disir produktion, där Daniel Westergren är delägare, äger spelet.
– Vi har diskussioner med Gotlands besöksnäring och andra som kan tänkas vara intresserad av att finansiera en del av visualisering av Visbys historia med hjälp av spel.
Disir har kört event tidigare där folk har fått testa spelet i tio minuter vardera i samband med Medeltidsveckan.
– Nu blir det svårt eftersom vi inte kan låta folk dela på ansiktsmasker, säger Daniel Westergren.