Trots sin ringa ålder, Frey är 13 år och går i sjuan på Solberga, har han redan rutin i massor vad gäller att framföra musik på violinens fyra strängar.
Han gör det på en violin från sent 1700-tal, byggd av Elias Carlander, som parallellt med sitt instrumentmakande spelade fiol i Hovkapellet.
Se här, ett litet axplock bara.
Johann Sebastian Bachs konsert i a-moll, första satsen ur Wolfgang Amadeus Mozarts konsert i g-dur samt Fritz Kreislers preludio och allegro har framförts inom ramen för Påskfestivalen på Gotland.
I våras spelades han Henryk Wieniawskis “Légende” i Vibble Sessions och han har också framfört Tomaso Vitalis “Chaconne” för violin och orgel, tillsammans med Peter Alriksson, i Sankta Maria i september.
Och för den som vill ta del av hans färdigheter finns framförandet av Bachs Partita för soloviolin i e-dur att se och höra på Youtube.
Nyligen belönades han med Musikaliska sällskapets och Wessmans stipendium om 10 000 kronor. Tidigare har det delats ut till flera unga lovande musiker på Kulturskolan Gotland, från och med 2020 går det endast till en mottagare.
Mycket pengar för en ung man, Frey tänker helhjärtat dedikera dem till musiken. Kanske lägger han en del av pengarna på att fräscha upp sitt instrument, kanhända blir det också noter och notböcker.
Favoritkompositören är Bach, säger han.
– Men jag tycker väldigt mycket om en belgisk kompositör som heter Eugène Ysaÿe.
Han började tidigt, Frey. Redan som fem, sex-åring började han spela fiol.
– Pappa har spelar fiol, så det kom från honom. Men jag tyckte det var kul och har fortsatt.
Låt vara att föräldrarna i perioder fått påminna honom att öva, nu är det dock andra tider. Ju bättre man blir på något, desto enklare är det med motivationen.
– Under skoldagar övar jag tre, fyra timmar. Men nu när jag haft jullov har det blivit sex, ibland sju, timmar om dagen.
Det sägs att du ibland skickas in i tvättstugan för att inte störa?
– Haha, jo, om jag spelar före sju på morgonen så gör jag det där. Eller sent på kvällen. Men det är bra för mig också, så slipper även jag att störas, säger han.
Frey Franzén Garuz har på hemmaplan fått stöd av violinister som Maria Wernberg, Emilio Estrada och Annika Nummelin, som nu är hans lärare på Kulturskolan.
Han är också antagen i Young Strings Academy i Vänersborg, vilka träffas varannan månad, i år har det mest blvit digitala träffar.
Det har mynnat ut i privatlektioner för polske violinisten Kristoffer Dolatko, bosatt i danska Århus. Också detta digitalt.
– Första gången träffades vi på riktigt, därefter möts vi på Skype en gång i veckan. Det funkar bra, jag tycker jag utvecklas mycket på det.
Hur den närmaste musikaliska framtiden ser ut vet han inte, förutom alla timmar har kommer att lägga ner på att öva (och läsa och träffa kompisar).
För närvarande Paganinis ”Caprice no. 16” och kinesiske tonsättaren Chen Gangs komposition ”Sunshine over Tashkurgan”.
– Förhoppningsvis blir det Påskfestival, men just nu vet man ju ingenting när det går att spela inför publik.
På längre sikt vet han dock vad som väntar. Om två och ett halvt år, efter att han slutat nionde klass, siktar han in sig på musikstudier.
– Men då måste jag nog flytta från Gotland, kanske ut i Europa. Vi får se, men att jag ska fortsätta med fiolen, det vet jag, säger han, Frey Franzén Garuz.