Galleri Gotland stänger och galleriföreningen upphör

Vid årsskiftet försvinner ett stycke gotländsk konsthistoria. Galleriföreningen på Gotland upphör och Galleri Gotland stängs.

Helena Andreeff Laurin och Carola Edlund samt Judith Dekker i flyttningstagen.

Helena Andreeff Laurin och Carola Edlund samt Judith Dekker i flyttningstagen.

Foto: Per Leino

Visby2021-01-01 14:00

När GA anländer till Galleri Gotland vid Klosterbrunnsgatan i Visby pågår utflyttningen för fullt. De vita väggarna gapar tomma. Galleriets siste utställare, Svante Gärdek, har packat ner sina verk och återstår gör alla de föremål som krävts för en fungerande utställningsverksamhet.

Kartonger och föremål bärs ut ur lokalen och fördelas vidare till exempelvis Grafikgruppen vid Ryska gränd, där många medlemmar ingår, som får ta över en del praktiska föremål. Böcker, som man övertog från Konstskolans bibliotek, slussas vidare till Länsmuseet och en del prylar skänks till Kupan.

– Vi känner oss lite sorgsna. Föreningen har fungerat i 70 år, konstaterar dess siste ordförande Helena Andreeff Laurin.

Vid årsskiftet upphör galleriföreningen, eller mera exakt, den förklaras vilande. Under de cirka 70 åren har den haft många namn och varit inrymd på skilda håll i Visby (läs faktarutan).

Till nuvarande lokaler anlände man 2011, lagom till det årets kulturnatt. Här var namnet först Galleri Gocart (Gotland Contemporary Art) vilket dock byttes till nuvarande och avslutande Galleri Gotland.

– Gocart fungerade inte, många trodde att vi körde gocart, konstaterar Helena Andreeff Laurin. Hon kom med 1981 och har varit ordförande i flera omgångar. 

– Det största vi har hittat på var Baltic Sculpture 1993.

Det vill säga den utställning av skulpturer på skilda platser i Visby där vissa verk blev synnerligen omdiskuterade.

Men under åren har det inte bara arrangerats konstutställningar. 

– Det har varit fester, musik, poesi, maskerad. 

Men en given avslutningspunkt kan inte sättas:

– Någon avslutningsfest går det förstås inte att ha, noterar hon sorgset. 

Antalet medlemmar och reglerna för vilka som skulle kunna beviljas medlemsskap har varierat. Som mest var det drygt 80-talet medlemmar och nu vid nedläggningen knappt hälften eller cirka 35.

Det har flera förklaringar menar hon. Det handlar om statliga beslut som bland annat innebar att medlemmarna inte fick utställningsersättning som andra utställare. Att vara medlem innebär då i praktiken oavlönat arbete och sedan cirka två år har antalet medlemmar beskrivet en nedåtgående kurva. 

– Det var som att bita av sin egen svans. 

Till ekonomin har kommit pandemin som lagt ett vått täcke över verksamheten.

På kort tid har nu Gotlandskonsten drabbats av flera motgångar. Konstmuseet har försvunnit från sin byggnad, Galleri Gotland och Ridelius galleriverksamhet har bommat igen. Och för några år sedan lades Konstskolan ner. 

– Processen är nedslående, Vi har förlorat all mark vi vunnit. Det är lite skandalöst att kommunen inte ställt upp bättre för konsten på ön, menar Helena Andreeff Laurin. 

– Behöver vi konst. Vi är utraderade ur sinnevärlden, menar hon om läget.

För många av ö-konstnärerna återstår en återgång till att ställa ut sina verk på egen hand.

– Nu ställer vi ut i våra lador igen. 

Men föreningen är således vilande och kan väckas till liv igen om tillräckligt många visar sig beredda på en nysatsning. Men då återfinns förstås ett klassiskt föreningsproblem som kräver sin lösning - lämplig lokal. 

Vad som händer med den nuvarande, uppsagda gallerilokalen är redan klart. Den ägs av bostadsrättsföreningen Rådmannen 1 och ny hyresgäst blir möbelföretaget GAD, Gute Art & Design, som flyttar från H10-huset vid Hästgatan. 

Förening med många namn

Start skedde som Konstnärsgillet där kända gotländska konstnärer som bland andra Staffan Rosvall och Ingemar Tingström återfanns.

Sedan blev det AGK, Arbetande gotländska konstnärer, som körde runt konst till arbetsplatser. Därefter FGK, Föreningen gotländska konstnärer, som huserade i innerstan vid Hästgatan i den byggnad som nu rymmer Kränku.

I mitten på 1990-talet följde några lokalbyten. Från öster flyttades verksamheten till Wallérs plats innan den 2011 landade i de lokaler som nu utryms. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!