"Ge mer stöd till dem som drabbats hårdast"

Oron för att Gotlands länsmuseum inte ska överleva corona-pandemin gör att regionen bestämt sig för att uppvakta kulturminister Amanda Lind om mer pengar.

Gotlands museum behöver minst tre miljoner kronor för att klara sin verksamhet. Orsaken är inkomstbortfallet i samband med pandemin.

Gotlands museum behöver minst tre miljoner kronor för att klara sin verksamhet. Orsaken är inkomstbortfallet i samband med pandemin.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-09-07 16:59

Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius och landshövding Anders Flanking (ordförande i Gotlands Museum) vädjar till kulturministern om att särskild hänsyn ska tas till de verksamheter som drabbats hårdast av pandemin. Gotlands museum har ett stort inslag av självfinansiering i sin verksamhet vilket innebär att de förlorade stora delar av sina intäkter i somras i samband med pandemin. 

– Vi skulle sätta stort värde på ett möte med statsrådet för att föra en vidare dialog, skriver de bland annat i ett brev till Amanda Lind.

I våras fördelade regeringen 150 miljoner kronor som krisstöd till landets regionen och kommuner. Det gjordes enligt den redan befintliga fördelningsnyckeln mellan regionerna vilket innebar att vissa regioner, där de regionala museerna har vittnat om stora inkomstbortfall, fått mycket små tillskott.

– De fanns diskussioner om hur pengarna skulle fördelas men det togs ingen hänsyn till de som drabbades hårt, berättar Eva Nypelius.

Det innebär att stödet som regionen fick inte räcker för att rädda Gotlands museum. Hur mycket pengar som fattas kommer Susanne Thedéen länsmuseichef att redovisa mer exakt idag.

– Det handlar om minst tre miljoner kronor, säger hon.

Gotlands museum omsätter 37 miljoner kronor och räknar med att tappa omkring 25 procent av intäkterna räknat på helåret. I reda pengar handlar det om cirka 9 miljoner kronor. 

– Vår plan är att försöka undvika en konkurs genom att utnyttja vår checkkredit och dra ner på kostnaderna, vilket vi redan gjort. 

Hon säger att det handlar om kraftfulla interna besparingar, bland annat färre utställningar och extrapersonal samt att personal på eget initiativ gått ner i lön. Under tidigare år har man kunnat tjäna pengar på entreavgifter, programverksamhet, stadsvandring, föreläsningar, försäljning i butiken och uthyrning av lokaler där en stor del av inkomster dras in under Almedalsveckan.  

Nu står hoppet till de extra 1,5 miljarder som regeringen aviserat om i krisstöd till kulturen.  

– Om och när det krispaketet till kulturen ska fördelas vill vi vädja om att fördelningen av dessa ytterligare medel särskilt riktas mot kulturverksamheter som har påverkats stort av pandemin, säger Eva Nypelius som tillsammans med landshövdingen bett om ett möte med kulturminister Amanda Lind för attförsöka få en större andel av det nya krisstödet. 

Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!