Gotländskans coronadagbok skildrar vardagen i pandemin

Illustratören Emma Hanquist levererar en bild om dagen på temat covid-19. Hon är en av 35 kulturskapare som har fått uppdrag av Region Gotland att skildra pandemin.

Emma Hanquist ligger bakom coronadagboken.

Emma Hanquist ligger bakom coronadagboken.

Foto: Montage/Emma Hanquist/Cecilia Thomsson

Visby2021-01-18 14:29

En ensam äldre man instängd i en bubbla, nyårsnattens fyrverkerier i formationer av coronaviruset och en person som kramar om en annan genom en skärm. Emma Hanquists bilder illustrerar allas vår vardag under pandemin.

– Jag illustrerar vad det finns för känslor kring corona, till exempel om ensamhet, utsatthet eller den ökade rapporteringen av våld i hemmet, berättar hon.

Region Gotland har gett i uppdrag till 35 gotländska kulturskapare att genom exempelvis musik, teater, bild eller dans skildra coronapandemin. De som tilldelats uppdragen får 30 000 kronor, totalt delar regionen ut en miljon kronor. 

En av dessa är Emma Hanquist, som under varje dag första kvartalet av 2021 publicerar en illustration på Instagram under namnet "coronadagbok". 

– Det är utmanande att göra så många bilder. Men såhär elva dagar in på det nya året har jag fortfarande idéer i alla fall.

Emma Hanquist har uppdragsgivare som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, magasinen Offside, Filter, Modern Psykologi och olika fackförbundstidningar. Coronapandemin har inte påverkat hennes arbetssituation jättemycket, berättar hon.

– Jag sitter annars på ett kontor men nu har jag istället arbetat hemifrån. Jag är van med att jobben ofta kommer i sjok och att det ibland är torka. Efter sommaren var det kanske en lite längre torka än vanligt men sedan lossnade det.

Inför arbetet med coronadagboken värmde Emma Hanquist upp med att göra en julkalender på sitt Instagramkonto. En illustration, och en uppmaning på temat att var snäll, om dagen. 

– Det börjar alltid med att jag får en idé, men annars har jag alltid en text eller ett tema att utgå ifrån. Nu måste jag formulera egna teman varje dag, vilket är nytt eftersom jag inte är konstnär utan illustratör.

Att få inspiration i tider av social distansering är inte det lättaste.

– Jag läser dagstidningar och hänger med i vad som händer i världen, men den mänskliga inputen är så otroligt begränsad. Trösten är att vi alla är i samma situation just nu.

Ett samhällsintresse visar sig i Emma Hanquists illustrationer. Exempelvis handlar ett inlägg om vaccination mot covid-19, något hon uppmuntrar oss alla att göra.

– Om jag kan stå för någon folkbildning är jag glad. Vaccination är så himla viktig, och det handlar om solidaritet.

Några av Emma Hanquists illustrationer i coronadagboken.
Några av Emma Hanquists illustrationer i coronadagboken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!