Graffitikonsten hyllades på Gotland

På söndagen firades graffitins dag i hela landet. För initiativtagaren Anders Marcus är det en konstform som skapar samhörighet.

Bröderna Gabriel och Dag Marcus målar på den öppna väggen i A7-området i Visby.

Bröderna Gabriel och Dag Marcus målar på den öppna väggen i A7-området i Visby.

Foto: Rebecka Prahl

Visby2021-08-01 19:10

Anders Marcus är ordförande för Graffitifrämjandet och en av initiativtagarna till Graffitins dag, som firas den 1 augusti för andra året i rad.

– Vi skapade Graffitins dag när vi på grund av pandemin inte längre kunde träffas på gig och måla tillsammans. Det är ett sätt att uppmärksamma konstformen, berättar han.

Liksom förra året är även söndagens event pandemianpassat. Flera graffitikonstnärer från ett tiotal svenska städer – och Delhi i Indien – sänder live när de uppmärksammar dagen.

Dagen till ära målar Anders Marcus på den öppna väggen på A7-området i Visby tillsammans med sina två söner Gabriel och Dag. I mitten av väggen håller graffitifrämjandets logga på att ta form. 

– Graffitin handlar inte om samhällsrevolt eller skadegörelse som många kanske fortfarande förknippar den med. Det är den konstnärliga friheten och sättet att uttrycka sig på som är i fokus. För många är det bara ett sätt att andas, säger Anders Marcus, som även brukar hålla i kurser i graffiti. 

– På våra kurser kommer en blandning av olika typer av människor och det är oftast intresset för det kreativa som lockar. De flesta som kommer på introduktionskurserna till graffiti är tjejer, berättar han. 

Fredrik Isakson, som har hållit på med graffiti större delen av sitt liv, har kommit för att iaktta när familjen Marcus målar. Till vardags arbetar han på Ungdomskraft, ett program inom regionen som vänder sig till ungdomar i åldrarna 16 till 20 år som inte går gymnasiet. Han uppmuntrar ofta ungdomarna att uttrycka sig via graffiti. 

– Graffitikonsten är en gemenskap, ett sätt att kunna släppa allt annat och bearbeta alla sina intryck. Som ungdom kan det betyda väldigt mycket att kunna uttrycka sig med färger, säger han. 

Mycket har hänt inom graffitivärlden sedan Anders Marcus och Fredrik Isakson började, berättar de. Streetart har slagits ihop med graffitin och låter enbart konstnärens kreativitet sätta begränsningarna för vad som är möjligt att skapa. Och utbudet av prylar, som sprayburkar, färg och andra verktyg, har exploderat. 

– Tidigare behövde man känna en bilhandlare för att få tag på sprayburkar att måla med och färgerna var inte alls lika starka, berättar Fredrik Isakson.

– Det handlar inte bara om att spreja längre, utan man kan till exempel rolla också. Det finns en stor frihet i vad man kan göra, tillägger Anders Marcus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!