I 2,5 år bodde den nu 20-årige Hasebullah Fateh hos Ylva Liljeholm och hennes make Mats Hermansson i Visby. Sedan hamnade han i Migrationsverkets förvar och utvisades tillbaka till Afghanistan. Nu har han och Ylva Liljeholm skrivit boken "Förvar" tillsammans.
– Tristessen är värst när man sitter i förvar och jag visste att Hasebullah är duktig på att skriva. Så jag föreslog att han skulle skriva ner alla detaljer – vad han såg, upplevde och åt när han satt där, säger Ylva Liljeholm.
Så småningom kom tankarna på att göra en bok och resultatet blev "Förvar". Boken är skriven som en slags dagboksanteckningar och växlar mellan Hasebullahs vardag och upplevelser i förvaret och Ylvas minnesbilder av tiden han bodde hos dem.
– Jag vill att den som läser ska få en känsla för vilken person han är, vilka människor som fanns runt om honom. Men jag skriver också om kontakter med Migrationsverket och om de attentat som skedde i Afghanistan under den tid har satt i förvaret, säger Ylva Liljeholm.
Hasebullah har skrivit ner sina intryck under de tider han haft tillgång till en dator och sedan mailat dem till Ylva som fixat till svenskan och rättat felstavningar. Att jobba med boken har väckt mycket känslor.
– Det har varit jättetungt. Det var så fel att han satt på förvaret. Det är ett vanvettigt system vi har, varför skickar vi hem honom när vi en gång har tagit emot honom, frågar Ylva Liljeholm och fortsätter:
– Det är helt förkastligt och är emot allt vi står för.
Hon hoppas att boken ska leda till att fler förstår vad vi gör mot människor här i Sverige, att bilden av hur förvaren fungerar ska röra upp folks känslor. I förlängningen vill hon också ha en förändring.
– Jag hoppas att de som togs emot 2015 ska få asyl och att förhållandena på förvaren förbättras. De som sitter där är inte kriminella men behandlas som sådana, säger Ylva Liljeholm.
Hasebullah Fateh satt på förvaret i drygt två månader innan han utvisades till Afghanistan den 1 oktober. Han har börjat klä sig i traditionella kläder men är ändå rädd för att gå ut eftersom det finns en hotbild mot honom. Han och Ylva har sporadisk kontakt via Messenger på ett svajigt internet.
– Det känns alldeles fruktansvärt. Vi jobbar på att få ett arbetstillstånd för honom eller möjlighet att gifta sig med sin flickvän så att han kan komma tillbaka, säger Ylva Liljeholm.