– Jag har alltid haft det med mig utan att förstå det, säger Anna Solsickan om hur hon upptäckte att hon var en häxa.
Men det var för snart tio år sedan som hon på riktigt blev en häxa. Det var efter en svår tid i Annas liv.
– Jag skiljde mig, flyttade och hamnade verkligen på botten.
Anna blev utbränd, men det blev också vändpunkten som gjorde att hennes liv förändrades på riktigt.
– Jag hamnade vid ett vägskäl där jag fick välja att överleva eller att icke överleva. Inte bara att hjärtat slår, utan leva livet, säger Anna Solsickan.
– Då kände jag att hela jag förändrades inombords.
Idag kallar hon sig för häxa, och tycker att bilden av häxan som en ondskefull gumma med spetsig hatt är fel.
– Vi har fått lära oss att häxan är ond. Det finns onda häxor också, men jag jobbar inte med dem, säger Anna.
– För mig är en häxa en klok gumma som jobbar med naturen, jobbar med energierna.
När Anna arbetar som häxa jobbar hon med olika energier, och mer konkret handlar det bland annat om vägledning och djurtolkning. Hon driver dessutom en egen "magiskola" där hon lär ut sina kunskaper. Drömmen är att bli häxa på heltid. Men precis som alla andra behöver en häxa pengar för att klara sig. När Anna inte är på medeltids- eller vikingamarknader för att arbeta som häxa timvikarierar hon på ett demensboende.
Anna Solsickan bor i Kullabygden i Skåne, men är nu på Gotland för att gå en workshop med en översteprästinna från Glastonbury. Enligt Anna är Gotland en "magisk plats", där det finns väldigt mycket energier att hämta.
– Det vibrerar ju under fötterna. Hela moder jord vibrerar, säger hon.
Med sig till ön har hon dokumentärfilmaren Peter Gerdehag, som har följt henne i fyra och ett halvt år. Hela dokumentärfilmsprojektet började med att Peter Gerdehag skulle filma hennes dåvarande man, som lever som viking i Oskarshamn. Istället kom han att följa Anna, vilket han fortsatt med sedan dess. När filmen blir klar vet inte Peter Gerdehag. En annan dokumentärfilm jobbade han med under elva år.
Delar av filmen spelas in på Gotland, och den produceras med stöd från bland annat Film på Gotland. Gerdehag har tidigare gjort prisbelönta filmer som "Hästmannen" och "Kokvinnorna". Han menar att den nya filmen om Anna går in under samma tema.
– Alla mina dokumentärer handlar om att koppla ihop människan med naturen.
Under åren då Peter Gerdehag följt Anna Solsickan har han hunnit filma en hel del. För att få bra material gäller det att låta kameran gå, enligt Gerdehag.
– Det är säkert 400 timmar vid det här laget, säger han.