För fem år sedan framförde Lars Bäckman och Bengt-Åke Rundqvist dramatiserade visningar av Visbys kyrkogård på öster och norr. Nu gör sig duon redo för en vandring genom historien även på Södra kyrkogården. Arrangör är Kyrkogårdsförvaltningen och Visby domkyrkoförsamling tillsammans med Sensus.
– Det är många som aldrig har besökt Östra och Södra kyrkogårdarna, trots att de ligger mitt i Visby, vilket också var anledningen till att vi tog initiativ till dessa visningar, säger Mats Ahlqvist på Kyrkogårdsförvaltningen.
Under några seneftermiddagar med start den 27 augusti kan man följa med på en dramatiserad kyrkogårdsvandring. Med Lars Bäckman som "redaktör Bengtsson från lokaltidningens familjesida" och Bengt-Åke Rundqvist som "dödgrävaren" Botvid blir det berättelser om kyrkogårdens historia, vackra gravstenar och intressanta personöden från förr.
Tillsammans guidar duon en visning på kyrkogården och presenterar bland annat apotekare, segelsömmerska, grosshandlare och hattmodist.
– Vi börjar berätta allmänt om kyrkogårdarnas historia. Hur man 1815 förbjuder att begrava inne i kyrkorna och i städernas centrala delar. Sen går vi in på lite mer specifik historia för just Södra kyrkogården som invigdes 1870. Vi berättar om några av de som ligger begravda här, deras historia och hur Gotland var på den tiden, säger Lars Bäckman.
Rundturen speglar alla samhällsskikt och knyter an till den roll personerna haft för det gotländska samhället. Åskådarna får lära sig mer om allt från överheten med de pampiga gravstenarna till historien bakom personer med de enklare gravarna.
– Eftersom man personligen har träffat några av de som ligger begravda här blir det ett sätt att föra vidare deras minnen, säger Bengt-Åke Rundqvist.
Bortsett från karaktärerna som duon sig tagit an för att dramatisera historien är alla berättelser och människoöden äkta.
– Vi berättar till exempel om Theresa Bruce, en person som föddes 1808 som flicka i en adelsfamilj i Stockholm, men var en riktig pojkflicka. Hon kallades för "lilla fröken herrn". Som sextonåring konstaterade en läkare att hon var tvåkönad, men mest man och hon bytte namn till Andreas och flyttade till Rosendal i Follingbo och där blev han gravid, säger Lars Bäckman, och tillägger att det är med respekt duon berättar om de döda.