Högläsning ska väcka barns bokintresse

Barnen på Gråboskolans fritids har de senaste veckorna haft en stunds högläsning varje dag. Högläsningen ska locka barnen att upptäcka böckernas värld.

Karin Nilsson, Artun Gürler, Bonnie Arvidsson, Lea Sandervig och Amanda på Gråboskolans fritids lyssnar när Hannes Björk läser. På bilden skymtar också Irene Rodebjer.

Karin Nilsson, Artun Gürler, Bonnie Arvidsson, Lea Sandervig och Amanda på Gråboskolans fritids lyssnar när Hannes Björk läser. På bilden skymtar också Irene Rodebjer.

Foto: Elisabet Andersson

Visby2021-08-12 10:15

Inspirerad av Botkyrka kommun har specialpedagog Irene Rodebjer den här sommaren dragit igång ett nytt läsprojekt för barnen på Gråboskolans fritids. 

– Under sommaren får vi ett lästapp så vi har tagit in boken på fritids under lättsamma former de här sista veckorna på lovet. Barnen kan diskutera böckerna, kanske läsa högt själva och känna att deras läsning är på ungefär samma nivå som innan läsåret slutade, säger Irene Rodebjer. 

Hon berättar att Gråboskolan satsar mycket på att barnen ska komma igång med läsningen.

– Läsning är en demokratifråga. Om barnen kan läsa kan det ge alla möjlighet att nå lika långt, säger hon.

Läsprojektet har pågått under tre veckor och tanken är att unga ska fungera som en läsande förebild för barnen. Genom att läsa högt för barnen en halvtimme om dagen och diskutera böckerna ska barnen lockas att läsa mer. Region Gotland står för lönekostnader och själva jobbet har gjorts av 16-årige Hannes Björk.

– Att läsa är viktigt för att man ska kunna ta till sig information och hela skolan går ut på att man kan läsa och förstå. Jag har alltid läst mycket när jag var liten och jag tycker att läsning är viktigt, säger han och fortsätter:

– Jag har yngre syskon och kusiner som är i samma ålder som barnen och jag har alltid tyckt att det ar kul att leka med dem. Då passade det jättebra för mig att jag kunde kombinera det och läsning. 

Böckerna han läst för barnen är en blandning av sådant han själv tyckte om när han var yngre och tips han fått från fritidsledarna och bibliotekspersonalen. 

– Vissa tycker det är jättekul med läsning och vissa säger nej. Men sedan sitter de där och lyssnar om man hittar rätt böcker, det är viktigt, säger Hannes Björk.

Han hoppas att han kunnat visa barnen att det är intressant och viktigt att läsa.

– Men också att de har lärt sig att interagera med en äldre ungdom.

Barnen sitter tysta och koncentrerade när Hannes Björk läser. I en paus frågar GA dem vad de tycker om högläsningen.

– Jag tycker det är bra, det är kul att lyssna på böcker, säger Lea Sandervig.

– Jag tycker det är mysigt, fyller kompisen Amanda i.

Gänget på fritids har hunnit läsa många böcker under sommaren och har svårt att komma ihåg någon favoritbok. Men läsningen verkar vara uppskattad och på frågan om högläsningen gjort dem sugna på att läsa mer svarar alla i kör:

– Jaa!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!