2017 skrev Monica Rehn på sin första bok och besökte Crimetime Gotland med sina vänner från en skrivarkurs. De bodde på Clarion hotell Wisby, vilket skulle bli brottsplatsen i hennes senaste bok. I den är det också 2017, när ett fiktivt kompisgäng från en tidigare skrivarkurs bor på hotellet. Huvudpersonen är då en framgångsrik författare med namnet Fabian Hammar.
– Han är på Gotland med det här grabbgänget och bor på Clarion hotell. Sedan börjar historien med att han får ett brev senare, under 2018, berättar Monica Rehn.
Brevet är inledningen på deckaren, där en kvinna påstår att han har våldtagit henne på hotellrummet i Visby för ett år sedan.
– Efter ett tag kommer det ut i medierna och drevet är igång. Inom loppet av några dygn har han förlorat alla sina förlagskontrakt och hans böcker slutar säljas.
Några miljöer i boken är just förlagsvärlden och kulturlivet i Stockholm och en annan är nattlivet i Visby sommartid.
– Den påstådda våldtäkten ska ha skett veckan innan Stockholmsveckan, så det är mycket folk, rörelse och festande. Grabbgänget är där i tre dygn och det är ganska blött. De dricker mycket och Fabian själv är inte riktigt säker på om det hände någonting, säger Monica Rehn.
Hon skriver om platser hon känner till. Debutboken ”Moratorium” utspelar sig i Stockholmsområdet och Nynäshamn där hon har bott. Den aktuella boken ”Lögnaren” utspelar sig bland annat här på Gotland, som hon har besökt alltmer sedan hennes ena son flyttade hit.
– Gotland och Visby har en sådan tacksam och vacker miljö som nästan är exotiskt. När man är på Gotland som turist eller sommargotlänning är man verkligen på semester, det hade inte blivit lika tydligt om det här grabbgänget hade varit på ett Stockholmshotell. Sedan är Fabian även deckarförfattare och har därmed anledning att åka hit för en slutscen vid Warfsholms pensionat, men mer kan jag inte avslöja.
Monica Rehn skriver även om yrken hon känner till. Förutom att hon är författare, precis som huvudpersonen Fabian Hammar, är hon också jurist.
– Jag skriver inte polisdeckare med poliser som huvudpersoner, utan de är jurister. I ”Moratorium” är det en advokat som gör detektivarbetet och i ”Lögnaren” är det Fabians bror som driver en advokatbyrå.
Själv har hon inte arbetat med brottmål, utan som bolagsjurist.
– Och eftersom jag är jurist är det kul att hitta något i intrigen som har koppling till juridiken. I en rättsstat ska man anses vara oskyldig tills dess att motsatsen har bevisat, och det är en domstol som ska avgöra det, säger Monica Rehn.
I deckaren utsätts huvudpersonen för den så kallade folkdomstolen, med mediedrev och cancelkultur. Intrigen kommer från ett verkligt fall och uthängningen av Benny Fredriksson, som var vd för Kulturhuset Stadsteatern.
– Idén till boken kom när han tog sitt liv, fem dagar innan den oberoende undersökningen kom fram till att det inte fanns någon substans i anklagelserna. Det var så otroligt sorgligt. Under metoo-vågen och för omgivningen framstod det som att han var skyldig.
Genom en fiktiv intrig i en Gotlandsdeckare får läsaren utforska om de betraktar huvudpersonen som oskyldig tills motsatsen bevisats.
– Men jag är ingen politisk författare som vill föra ut ett budskap, utan det är en spänningsroman där jag vrider och vänder på frågor om skuld och sanning och den här rättsprincipen, säger Monica Rehn.