”Vi arbetar som myror hela dagen”

Årets stressigaste dag. Hur gör en pizzeria för att hantera uppemot 1 000 beställningar på tolv timmar? ”Alla får varsin uppgift och fokuserar bara på den”, säger Kadri Tuga på Los Panchos i Visby – och tipsar om hur kunden beställer på bästa sätt.

Kadri Tuga är enligt sig själv skicklig på gräddningen av pizzorna. ”Det kommer att vara min uppgift på nyårsdagen”, berättar han.

Kadri Tuga är enligt sig själv skicklig på gräddningen av pizzorna. ”Det kommer att vara min uppgift på nyårsdagen”, berättar han.

Foto: Felix Wedjesjö

Visby2022-12-31 13:32

Alla vet att det äts mycket pizza på nyårsdagen. Fett och salt som en egenordinerad medicin mot den kemiska obalans som hos många festprissar drabbar både kropp och sinne.

Som en självklar följd av detta är den 1 januari sedan gammalt en hektisk dag för svenska pizzerior. På restaurangen Los Panchos i Visby berättar Kadri Tuga om hur han och hans kollegor gör sig redo för den arbetsinsats som väntar.

– Vi tar in extra personal och förbereder ingredienserna. Det behövs ungefär 200 kilo ost och lika mycket skinka. Till pizzabottnarna gör vi cirka 1 000 bullar av deg, säger Kadri Tuga.

undefined
Ahmad Al-Wahah är Gotlands bästa pizzabagare – i alla fall om hans kollegor får bestämma. Själv är han mer blygsam. ”Jag har jobbat i restaurang i många år, så jag har fått mycket erfarenhet”, säger han.

Under själva nyårsdagen brukar beställningstrycket vara som högst under två perioder – mellan 11–16 och 17–20. Enligt Kadri Tuga är de sista timmarna de stressigaste.

– Då kan det ta nästan 90 minuter innan pizzan är klar. En gång var det kö ända ut till parkeringen, säger han med ett skratt.

Hur organiseras arbetet på bästa sätt under sådana omständigheter? Kadri Tuga berättar att var och en i personalen tilldelas en tydlig uppgift, som vid ett klassiskt löpande band.

– En person gör pizzabotten, en annan lägger på fyllningen och en tredje sköter pizzorna i ugnen. Alla är tysta och fokuserar på en sak. Det är jätteskönt, säger han.

undefined
Gabriel Klasson och Momayoun Moghomi förbereder osten till pizzorna. Under nyårsdagen kommer det i runda slängar att gå åt 200 kilo ost, enligt Kadri Tuga.

Just möjligheten till fokus återkommer han ofta till. Ingen musik eller radio som stör. Och om kunderna vill få beställningarna att rulla på ännu smidigare har Kadri Tuga ett tips:

– Man kan beställa på vår hemsida. Då kan man välja vid vilken tid man vill att maten ska vara klar, vilket gör det så mycket lättare för oss att planera. Man behöver ju använda den nya teknologi som finns.

undefined
Kadri Tuga visar upp kylrummet. Under nyårsdagen kommer det att gå åt cirka 200 kilo ost och ungefär lika mycket skinka, tror han.

En onlinebeställning innebär dessutom en beställning mindre över telefon – vilket även det bidrar till möjligheten att hålla fokus. Dessutom riskerar kunden inte att det ska tuta upptaget i luren.

– Om det blir långa väntetider så skriver vi också det på hemsidan. När maten är klar så får kunden ett sms eller ett mejl, säger Kadri Tuga.

Det är stressigt och ni arbetar i tolv timmar i sträck. Finns det något som är roligt med att jobba på nyårsdagen? 

– Det är jättekul! Vi arbetar som myror hela dagen. Kunderna kan se in i köket, de hejar på oss och blir glada när de får sin mat.

undefined
Kadri Tuga har arbetat på Los Panchos i tolv år. Hans bror Ergin Tuga äger restaurangen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!