Förra lördagen publicerades på Gotlands Tidningarna Du&jag-avdelning ett reportage om Musikstugan på gamla slakteritomten vid Kung Magnus väg i Visby.
Det var ett hus där musikintresserade ungdomar fick tillgång till replokaler och där kreativiteten och drömmarna inte visste någon gräns. I slutet av 90-talet flyttade musiken in och var kvar där tills huset revs 2005.
I texten noterades att det i lokalerna tidigare funnits en sybehörsaffär. Detta visar sig dock vara ett misstag. Däremot syddes det i mängd i det som kom att kallas Syverkstaden.
80-åriga Riitta Norrby i Lärbro är i dag glad pensionär, men för 26 år sedan, 1984, fick hon möjligheten att styra upp sömnadsverksamheten där.
– Det var skitkul, rent ut sagt, säger hon så många år senare.
Det är Riitta som tagit kontakt för att berätta om Syverkstaden. Vid tiden var hon kanslist på gatukontoret men när Gotlands kommun startade Arbetscentrum, för att ge arbetslösa ett sammanhang, blev hon ansvarig för sömnadsdelen.
– Jag hade alltid sytt till husbehov, är man kort och rund som jag fick jag ofta sy mina egna kläder. Och när det här blev aktuellt var det en kollega som rekommenderade mig, berättar hon.
Det kom att bli många fina år, sedan hon först lyckats städa ut allt socker i lokalen där det tidigare varit karamelltillverkning. Under de år Riitta var verksam – 1984-2001– passerade omkring 600 personer. Största delen var unga arbetslösa kvinnor, vissa även med sociala problem.
I Syverkstaden fick de ett sammanhang, de fick kamrater och möjlighet att göra något av betydelse.
Oftast användes kasserade textilier från sjukvården, det färgades och syddes, till dagis, till Medeltidsveckan, till Visby sommarteater, till Öbandet, bland mycket, mycket annat. En del sändes vidare till barnhem i Lettland.
– Vi lagade kramdjur, klädde om dynor, sydde, stickade och virkade. Vissa kunde sy när de kom, andra fick lära sig. Många hade inte chans att få ett jobb, men här fick de i alla fall andas ut en tid, berättar Riitta Norrby.
I sent 90-tal flyttade Syverkstaden till S:t Olof sedan vidare till Danielsons skyltfabriks lokaler. 2013 lades verksamheten helt och hållet ned.
Riitta Norrby minns tiden som hennes yrkesmässigt bästa, faktiskt.
– När jag läste om Musikstugan kände jag att jag ville berätta det här. Och jag tänker nu i corona-tider, risken är att många blir arbetslösa, tänk om verkstaden behöver startas igen, funderar hon.