Nyligen presenterade regionen sin vision av hur inre hamnen i Visby kan se ut i framtiden. I den lunta som läggs fram finns flera förslag med kulturanknytning: En enklare utomhusscen på piren, en kontorsbyggnad med aula som kan användas för musikevenemang, samt ett "konstnav".
Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken, tar del av nyheten med intresse. I vintras föreslog en av hans musikanter – halvt på skämt, halvt på allvar – att ett en kopia av det världsberömda operahuset i Sydney skulle byggas i hamnen.
Ni bad om Sydney opera house och fick en aula. Hur känns det, Dag?
– Vi hade så klart gärna sett ett stort konserthus i Visby, men vi fattar förstås att det skulle bli alldeles för dyrt. En aula, där man kan ha konserter, inrymd i en byggnad med flera användningsområden – det är faktiskt precis vad vi efterfrågat. Så det känns bra, säger Gotlandsmusikens direktör.
Men om den nya aulan ska bli intressant för Gotlandsmusiken krävs bra akustik, betonar han.
– Det står och faller med det. Och akustiken i lokalen måste vara anpassningsbar, så att det funkar att ha såväl klassisk musik som rock där. Om man lyckas med det kan det här bli ett lyft inte bara för oss, utan även för frilansmusiker som kommer hit. På så sätt breddas utbudet.
Finns det inte scenplats så det räcker och blir över på Wisby strand, tänker kanske någon. Men det är just det som är problemet med kongressanläggningen som invigdes 2007: För mycket yta till ett för högt pris, tycker Franzén.
– Wisby strand framhåller ofta att de har marknadsmässiga hyror. Och det har de, på konferensmarknaden. Det är alldeles för dyrt att arrangera konserter där, och dessutom svårt att fylla en lokal med 1000 platser. En prisvärd konsertlokal med runt 400 sittplatser är vad vi hoppas på i hamnen.
Dag Franzén är inte ensam. En lagom stor scen till ett överkomligt pris är precis vad Kulturföreningen Roxy efterlyser.
– Roxy har länge önskat en varaktig scen tillgänglig för de fria professionella kulturarrangemangen i Visby, så det här låter mycket spännande. Men det behöver vara en differentiell prissättning för att använda scenen. Vi vill att man ska kunna ha möjlighet att arrangera professionellt men till en rimlig prisnivå, säger föreningens ordförande Saga Peterstrand.
Så långt den kultur-aula som föreslås i Region Gotlands start-pm. Längst ut på piren tänker man sig alltså en scen. "Fiskescenen" kallas platsen, och den ska främst fungera som en samlingspunkt för hobbyfiskare. Man understryker dock i dokumentet att fiskescenen enkelt kan "ställas om till utomhusscen sommartid för evenemang som konserter och teater".
– En utomhusscen, jag vet inte jag. Väder och akustik gör det svårt, men om det kan lösas byggtekniskt på ett bra sätt, visst, säger Dag Franzén.
På vägen till rensbordet, eller Rihanna-konserten, kommer framtidens hamnbesökare att passera ett "konstnav". Idén beskrivs fåordigt i pm:et, men av allt att döma har man framför allt "kontemporär gatukonst" i åtanke. En laglig klottervägg på piren är något som lyfts i dialogen med allmänheten.
– Jag skulle vara mycket positivt inställd till en sån vägg, under förutsättning att skapandet där sker under reglerade former. Själv hade jag gärna sett en vägg för tillfälliga verk, sedan en annan för mer permanenta verk som regionen kanske till och med köper in, säger krögarprofilen och graffiti-entusiasten Patrik Kummu.