Visbydagen med lördagens tillhörande kulturnatt sätter just världsarvsstaden Visby i centrum.
Stockholmaren Jeremy Hardy slutar aldrig att fascineras över den stad han gjort till sin, sedan han flyttade till ön 2004.
– Det var Visby som gjorde mig historiskt intresserad och aldrig vill jag flytta härifrån. Bara att gå i de här gränderna gör att fantasin sätter igång.
Så han lånade böcker med bilder från 1800-talet, såg att det i stort sett ser likadant ut i dag – och började plugga arkeologihistoria.
I sju år har han nu guidat människor genom Visby. Dels sommarens många besökare, men också, särskilt på vinterhalvåret, infödda gotlänningar.
Som nu, i dag, lördag, då han och kollega Lars Kruthof genomför två guidningar vardera.
– Att lära sig är att göra platsen till sin. Gotlänningarna verkar måna om det, de är måna om att lära känna sin stad, säger Jeremy.
Under den här intervjun (till vilken Lars Kruthof fick förhinder) tar vi en kortare promenad genom innerstaden, till S:t Pers ruin, en tung plats i stadens historia ("Känner ni tyngden" säger han).
Han är fylld av berättelser, Jeremy; om hur platsen en gång var en vikingatida offerplats och hur där, någon gång mellan 1015 och 1015, Gotlands första kyrka byggdes.
– Så här kan man säga att vikingatiden tog slut och medeltiden inleddes. Kyrkan var av trä, när kristendomen 100 år senare manifesterats började stenkyrkorna byggas.
Ett besök vid just S:t Pers ruin – där så många sentida ungdomar hånglat, pimplat folköl och sugit sina första cigg – ingår sannolikt i lördagens stadsvandring ”Ringmur, rosor och ruiner”.
Jeremy Hardy guidar också "I kungamördarens fotspår". Den handlar om Gustaf III:s baneman Jakob Johan Anckarström som befann sig på Gotland innan mordet på Stockholmsoperan 1792.
– En händelse som förändrade hela Sveriges historia, faktiskt. Och det är det som är så spännande här, varenda steg, varenda gränd har någonting att berätta för oss, säger han.
Är du rent av mer intresserad av historien än nutiden?
– Nej. Det är nutiden i samklang med historien som är det intressanta. På de här gatorna har människor levt, älskat och dött genom århundradena och genom det de uträttat är vi de vi är i dag. Det är det spannet, mellan då och nu, som är så fascinerande.
Kollegan Lars Kruthof genomför två spökvandringar fotogenlampans lördagssken, rysliga berättelser om spöken, väsen och andra hemskheter.
Vandringarna genomförs på ett coronasäkert sätt, endast 20 personer per tur.
För Gotlands museum är Visbydagen och Kultur i natten viktig. Men det finns också, för den som vill, vandringar att ta del av digitalt, bland annat på museets sajt.
– Visst är det otroligt, säger Jeremy Hardy, som vi går längs gränderna. Allt finns kvar. På 1600-talet fanns planer på att riva allt, ruinerna, ringmuren, allt…vad hade Visby varit för stad i dag om det blivit så?
I programmet för Visbydagen och Kultur i natten finns även vandringar som inte är knutna till Gotlands museum.
Jan Luthman ledsagar ”Bland konstverk och hus” medan Lars Bäckman vandrar på temat ”Visby bakom murar och plank”.
Vandrar gör även musikern och historikern Kristian Tallroth som tittar på historien runt Visby ringmur och redan på fredagen guidade Calle Brobäck genom Visbys gränders historia.
Också avgiftsfria guidade vandringar på engelska språket genomförs.