Tog smyckena från Londons gator till svenska butiker

När svägerskorna Julia Nielsen och Sara Tivell ställer ut tillsammans för första gången möts musikaliska vävar med geometriska former.

Julia Nielsen gör smycket som tillverkas i upplagor. För att göra något unikt har hon skulpterat små figurer i lera.

Julia Nielsen gör smycket som tillverkas i upplagor. För att göra något unikt har hon skulpterat små figurer i lera.

Foto: Per Leino

Visby2022-03-05 15:05

Utställningen på GKF är debut för båda. När Sara Tivell gick på Folkan i Hemse deltog hon visserligen i textillinjens traditionella samlingsutställning, men i utställningen "Aspekter" finns utrymme att visa desto mer.

Efter utbildningen i Hemse har Sara Tivell utbildat sig till ingenjör vid Textilhögskolan i Borås, och bor sedan tre år tillbaka i Malmö. När hon tillfrågades om att ställa ut på GKF visste hon inte att Julia Nielsen fått samma fråga. När de insåg att båda var aktuella för olika utställningar bestämde de sig för att göra en tillsammans.

undefined
Julia Nielsen gör smycket som tillverkas i upplagor. För att göra något unikt har hon skulpterat små figurer i lera.

Julia Nielsen flyttade till Gotland 2019. I början av 2000-talet utbildade hon sig till grafisk formgivare i London, där hon efter utbildningen började arbeta på en designbyrå.

– Det var väldigt slitsamt. Många uppdrag med klienter som hade åsikter om mina idéer. Långa dagar framför bildskärmen, berättar hon.

Som motvikt till datorarbetet började Julia göra smycken i läder som hon sålde på marknader i London. Det gick så bra att hon kunde säga upp sig och börja frilansa som grafisk designer och samtidigt tillverka och sälja smycken. Nu designar hon färgstarka smycken med grafiska former, som tillverkas i Göttingen i Tyskland och som hon monterar ihop hemma i Visby. Smyckena säljs bland annat på Designtorget och hos GKF.

Till utställningen "Aspekter" har Julia Nielsen gjort några digitala tryck, även de med geometriska former och starka färger. I det hon skapar vill hon se humor, glädje och färg.

– Jag har svårt att låta bli färgerna. När jag tycker att jag har tillräckligt med färg kan jag ändå slänga in lite rosa. Då blir jag glad.

De digitala trycken är gjorda vid ett tryckeri i Visby, som även har en maskin som både kan trycka och fräsa ut former.

– Jag älskar maskiner, och tänkte att den där måste jag bara använda till något, berättar Julia och visar det cirkelrunda verk i trä som har både färgglada geometriska former och linjer urfrästa i träet.

undefined
Julia Nielsens små figurer gjorda i lufthärdande lera som målats och lackerats. Varje figur är numrerad.

Under pandemin började Julia Nielsen arbeta med lera som inte behöver brännas. Hon formar små figurer, även de i glada färger och tydliga mönster.

– Jag ville skapa med händerna, och samtidigt göra något som var nytt varje gång, berättar hon.

Varje figur är numrerad. Det har blivit 136 stycken. Flera av dem finns med i utställningen.

Med Berit Tivell och Ray Naessén som föräldrar växte Sara Tivell upp i en musikalisk familj. Det blev väldigt mycket musik för henne också, ända tills hon valde textilkonsten före musiken.

– Musik är så flyktigt. Det man spelar försvinner och finns inte kvar. Jag ville skapa något mer beständigt, något man kan ta på och som finns kvar, förklarar Sara.

Musiken finns ändå med. I vävarna finns ljudvågor som går att ta på. Sara arbetar även med att väva porträtt. Två beställningsjobb, porträtten av författarna Agnes von Krusenstjerna och Thomas Bernhard, hänger bredvid ett självporträtt där en del av garnerna som använts färgats med avokado.

undefined
På beställning tillverkade Sara Tivell de här vävarna, porträtt av författarna Thomas Bernhard och Agnes von Krusenstjerna.

I utställningen finns även flamskvävar som Sara Tivell arbetat vidare med i andra tekniker. Det har blivit vävar att ta och känna på. I en väv möter Julia Nielsens geometriska former Sara Tivells textila uttryck.

– Det är roligt att Sara och jag kan ställa ut tillsammans. Vi vill fortsätta med det. Sara söker efter gallerier i Malmö, och vi ser hur vi kan bygga vidare på den utställning som visas här i Visby, säger Julia Nielsen.

Utställningen avslutas den 23 april.

Julia och Sara

Julia Nielsen 

Designer som 2003 började sälja örhängen av läder på en marknad i London. Nu driver hon företaget Hippstory, som bland annat designar affischer, smycken och underlägg till glas.

Sara Tivell

När hon var fem år lärde mormor henne att sticka. Gick musikestetiska programmet på gymnasiet, men valde sedan Gotlands folkhögskolas textillinje och ingenjörsutbildningen på Textilhögskolan i Borås. Arbetar oftast i naturmaterial, i flamskvävnadsteknik som utvecklas med egna variationer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!