Ba-ba-ba. Da-da-da. Do-do-do. Trots sitt mycket begränsade ordförråd har de olika figurerna i Babblarna och deras sånger blivit omåttligt populära med över en halv miljard visningar på Youtube. Nu får barn på Gotland möjlighet att träffa figurerna i den första musikalen med de färgglada karaktärerna. På scenen får de sällskap av robotflickan Klonk.
– Det svåraste från början var att ingen har ord, hur gör jag ett manus med bara ljud. Så jag använde en robotflicka som heter Klonk som kunde driva föreställningen framåt, säger My Blomqvist Olsberg, som inte bara skrivit manus till musikalen utan också regisserat och producerat.
I stället för med ord (ja, förutom di-di-di och ba-ba-ba och så) får artisterna på scenen uttrycka babblarnas känslor med sina kroppar. De håller babblardockorna i sina händer och måste snabbt kunna byta mellan de olika figurerna.
– Det ser så lätt ut men det är så fruktansvärt svårt. Men jag jobbar med fantastiska artister, jag tycker att jag plockat de bästa vi har i Sverige, säger My Blomqvist Olsberg.
Musikalen bygger på redan färdiga låtar – en handlar om en boll och en annan om en berg- och dalbana.
– Jag fick skapa en musikal och en historia runt det. Men det var väldigt, väldigt roligt, säger My Blomqvist Olsberg och berättar att historien handlar om att babblarna ska åka till tivolit och åka berg- och dalbana.
De måste ha matsäck med sig och alla babblare ska med. Föreställningen är väldigt interaktiv med mycket fysisk aktivitet för att fånga upp barnen när uppmärksamheten börjar minska.
– Det gäller att blanda dialog och musik i ett lagom temp. Det är korta låtar men de kommer in ofta. I vissa låtar klappar vi händerna, ibland står vi upp, ibland stampar vi eller ropar och låter rösten gå upp och ned, upp och ned, säger My Blomqvist Olsberg.
Babblarna bygger på en träningsmodell för personer med språk- eller talsvårigheter och samtidigt som barnen har kul tränar de på språket.
– Allt baseras på pedagogik men det måste vara roligt, säger My Blomqvist Olsberg, som tror att Babblarna blivit så populära bland de yngre barnen för att de har starka färger, tydliga former, stora ögon, speciella ljud. Och så är det svängig musik.
– Det gör att dom går hem.
Nu ser hon fram emot premiären och hoppas att barnen ska känna sig glada, levande och lyckliga när de sett pjäsen.
– Och dansa hem sjungande på babblarlåtar.