Konstjogg tar dig bakom Visbys låsta dörrar

Under sommaren anordnar Gotlands museum ett antal konstrundor där deltagare joggar från konstverk till konstverk. "Det blir ett kul och nytt sätt att ta till sig kultur", säger Lars Kruthof, programansvarig pedagog på Gotlands museum.

Gotlands museum satsar på nytt koncept. Konstjogg ska kombinera friskvård och konst för att visa några av Visbys kulturskatter.

Gotlands museum satsar på nytt koncept. Konstjogg ska kombinera friskvård och konst för att visa några av Visbys kulturskatter.

Foto: Privat

Visby2021-07-16 11:05

Konceptet "konstjogg" har tidigare funnits i Västerås där konstmuseet genomfört evenemanget i några år. Nu har Armin Scholler, konstkonsulent och konstpedagog på Gotlands museum som gillar att jogga, tagit konceptet till Visby.

– Tanken är att vi ska avdramatisera mötet med konsten. Vi kommer att springa i ett långsamt tempo mellan de olika konstverken, säger Armin Scholler, konstkonsulent och konstpedagog på Gotlands museum.

Turerna runt Visby kommer att visa upp den stora mängd offentlig konst som ingår i regionens konstsamling och finns utspridd runt om i staden. Några av turerna erbjuder dessutom chans att ta sig in i ruiner runt om i innerstaden – som i vanliga fall är låsta.

– Det finns väldigt många byggnader och dylikt som vi inte kan visa inifrån museet. De här vandringarna fungerar väldigt bra som komplement till våra utställningar på museet. Flera av vandringarna har vi med oss nycklar in till byggnader man inte kommer in i annars, till exempel Helgeand. Det kan vara svårt att föreställa sig hur den ser ut inifrån. Dit har man nu möjlighet att komma in och titta med en kunnig guide, säger Lars Kruthof.

De flesta turerna börjar i Almedalen och går sällan högre än till Stora torget. Och trots att det heter konstjogg måste man inte springa – Gotlands museum genomför även "konstjogg slow", där statsvandringen sker i promenadtempo och innehåller lite färre stopp. Den långsammare vandringen passar bättre för personer med svårt att gå eller som använder sig av rullator, eller sitter i rullstol.

– Sitter man i rullstol kan det vara bra att ringa och höra av sig innan så kan vi kanske lägga om rutten lite, men det går fortfarande att genomföra vandringarna, säger Lars Kruthof.

En av vandringarna är kanske extra relevant efter det året som har gått. Under stadsvandringen Farsoter och läkande i Gotlands historia får vi se hur pandemier hanterats på Gotland genom tiderna.

– Man får se hur vi historiskt hanterat pandemier och hur man psykologiskt har reagerat i kollektivet. Jag tycker nog att man i väldigt många fall ser historien går igen, man ser att vi är samma slags människor nu som då. Vi gör bra grejer och vi gör mindre bra grejer, säger Lars Kruthof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!