Projektet är ett samarbete mellan Statens konstråd och BAC, Baltic Art Center. Statens konstråd satsar 930 000 kronor och det är en vidareutveckling av ”Konst i stadsutvecklingsprojekt Visborg”.
”Into the Wild” är arbetsnamnet på projektet men det kan komma att ändras. Översatt till svenska blir det ungefär ”In i det vilda”.
Konstprojektet som inte är helt lätt att beskriva på förhand, handlar om att synliggöra hållbarhet och klimat. Det ska bjuda på upplevelser där relationer mellan olika arter och deras roller i ekosystemet lyfts fram.
Konstnären Anne Duk Hee Jordan är känd för sina installationer som griper sig an ett antal viktiga frågor i vår tid: Klimat, hållbarhet, samexistens och omsorg, står det i motiveringen till val av konstnär.
”Genom poesi, humor och lekfullhet i sina verk, pratar konstnären både om problem, men också om ny och fascinerande kunskap kring naturen, växter, sten, och andra livsformer och intelligens som befinner sig bland de många olika arter som vi delar vår jord med. Genom dessa verktyg blir konstprojekten mycket tillgängliga, är öppna för alla åldersgrupper och tillför en stark pedagogisk aspekt, som är mycket viktigt”, framgår det av projektbeskrivningen.
Miljonprojektet ska mynna ut i en social skulptur och ett videoverk. Det är ett tillfälligt konstverk där insekter ska bli bjudna på ett smörgåsbord av kasserade, avbarkade almar och andra växter i naturskyddsområdet på Södra Hällarna.
– Vi har ansökt och fått tillstånd av länsstyrelsen att placera almträd till ett slags buffébord. Det ska locka insekter och andra organismer. Handlingen ska leda till att det dukade bordet ska brytas ner av de olika livsformerna, säger Helena Selder, konstnärlig ledare på BAC.
Förloppet i installationen ska följas i en konstnärlig film. Tanken är att visa hur de olika livsformerna som befolkar vår planet är ömsesidigt beroende av varandra.
Arbetet med projektet har inletts och det finns en skiss på var de olika borden ska stå.
– Flera almstammar ska gröpas ur och göras till odlingsbäddar, som matbord. Det finns en utmaning i att det bara får vara sånt som växt där på Södra hällarna, säger Helena Selder.
Projektet pågår under en relativt lång period om flera månader och planen är att det ska kunna visas från nästa sommar.