Under onsdagen mottog polis ett samtal från en person på promenad vid Galgberget. Personen larmade om ett befarat självmord på platsen. Poliserna som åkte till platsen möttes av konstverket "The Watcher in the Woods", som föreställer ett dött väsen – och beslutar sig för att plocka ned skulpturen.
– De gjorde bedömningen att konstverket kan göra att fler blir rädda och väljer att plocka ned det, säger Joakim Nordberg, yttre befäl vid polisen.
Bakgrunden till konstverket är projektet "Bakom grönskan" , där konst och orientering förenats i en utställning som kunde ses under sommaren och hösten 2018 på Galgberget. Konstnären Jessica Lundebergs verk var det enda som blev kvar efter projektets slut. Regionen har beviljat tillstånd för att konstverket ska få stå kvar på platsen, ett tillstånd som sträcker sig till sista juni.
– Den var uppryckt, nedmonterad och trasig. Jag blev helt förskräckt när jag såg det, säger Jessica Lundeberg, som efter händelsen tagit konstverket tillbaka till sin ateljé.
Onsdagens falsklarm är högst troligt också det första sedan konstverket sattes upp.
– Jag har inte hört talas om att det inträffat någon gång tidigare, säger Joakim Nordberg.
Jessica Lundeberg menar att skulpturen vanligtvis stått gömd bakom träd och löv och vintern gjort den mer synlig.
Tänkte du själv att konstverket kunde skrämma folk?
– Nej, det tänkte jag inte, åtminstone inte att den skulle skrämma polisen.
Vad som händer med konstverket nu är ännu oklart. Enligt Jessica Lundeberg krävs reparationer för att det ska kunna sättas upp igen.
– Det är inget snack om att den ska upp igen. Dessutom hoppas jag på ersättning från polis och att den ska lagas. Sedan önskar jag också att polis ska delta mer aktivt i det här, det är märkligt att de aldrig hört talas om konstverket.
Är det deras skyldighet att känna till det?
– Det är det inte. Men att de river ned den... skadegörelser händer, men att det var en polis som skulle ligga bakom var det sista jag trodde.
Jessica Lundeberg gjorde ett skadeståndsanspråk till polisen under torsdagen. Efter händelsen sker nu en rutinmässig prövning.
– Våra jurister tittar på det. Om något har gått sönder är det klart att vi betalar. Det är en tjänståtgärd av en enskild polis. Om det skulle visa sig att det har inträffat något felaktigt i det här fallet är det polismyndigheten som står för ersättningen, inte en enskild polis, säger Joakim Nordberg.
simon.nilsson@gotlandsmedia.se