Kroppar får tala när regnbågshelgen inleds

Barhudat och med kärlek och stolthet tar gotländska HBTQI+-personer plats på väggarna i en fotoutställning som inleder årets regnbågshelg i Visby. ”Har inte varit möjligt för alla att leva sitt gayliv på ön”, säger prästen Petra Guteskär.

Till vänster bilden "Danad Övermåttan Underbart" och till höger bilden "Döm inte", där Vera Emdèn avbildats.

Till vänster bilden "Danad Övermåttan Underbart" och till höger bilden "Döm inte", där Vera Emdèn avbildats.

Foto: Anna Sundström

Visby2022-11-15 18:15

Gotlands regnbågshelg fyller tio år denna höst. Helgen, med föreläsningar, mingel och musik kopplade till HBTQI+-temat startar på onsdag 16 november och pågår till söndag.

– Mångfaldsfrågorna blir allt viktigare, och regnbågshelgen är ett sätt att ta ett kliv framåt, säger Petra Guteskär, präst i Svenska kyrkan och en som varit med sedan starten.

undefined
Petra Guteskär var med och startade Regnbågshelgen för tio år sedan och ser det som en viktig insats för att lyfta mångfaldsfrågorna.

I år tar kyrka och tro en extra stor plats i programmet, inte minst sedan Region Gotland i sista stund lämnade återbud från att vara med som en av arrangörerna. Förutom Svenska kyrkan och Universitetskyrkan under Campus Gotland har i år nykomlingen Equmeniakyrkan på Gotland även dykt in som medarrangör. Med på tåget finns också Uppsala universitet, RFSL Gotland och föreningen Stolta föräldrar.

Regnbågshelgen är nära förbunden med Gotland Pride, som sedan i år flyttats från hösten till att vara ett arrangemang på vårkanten istället.

undefined
Utställningen "Adamah" hängs i domkyrkan av fotograf Anna Sundström (längst till höger). Med i arbetet har också varit teologstudenten Sofi Ogestad, prästen Petra Guteskär och domkyrkopedagog Pia Tofténius.

Årets program för regnbågshelgen går under namnet ”Existens 2022” och inleds på onsdag med vernissage av fotoutställningen ”Adamah” i Visby domkyrka.

På de nio utställda bilderna har fotografen Anna Sundström avbildat gotländska personer som identifierar sig inom HBTQI+-spektrat.

– Det var viktigt att bara ha HBTQI-personer med en anknytning till Gotland. Idén var att göra något med heliga texter och människors kroppar och hud i fotografier, och att göra det hela konkret utifrån HBTQI-temat. Och det är inte så svårt egentligen, för när man ser de bibliska texterna i ett stort perspektiv så är de hela tiden bejakande av människors värde och det finns ett inkluderande av alla människor, förklarar Petra Guteskär, som projektlett arbetet med fotoutställningen.

undefined
På bilden döpt till "Adamah" till vänster syns Isabella Skärlén och till höger syns bilden "Matt 25" som illustrerar Björn Thydén med partner.

I utställningen Adamah (hebreiska för ”jord”) gestaltar de fotograferade personernas kroppar bibliska texter.

En del av personerna som fotograferats i utställningen har valt att inte framstå med namn utan enbart en bokstav som initial. Men bland de modeller som får nämnas finns Isabella Skärlén, Vera Emdén och Björn Thydén.

– Flera av de här personerna har levt sitt gayliv på ön, men det har inte varit möjligt fullt ut för att man blivit illa ansedd eller motarbetad, så bilderna har på så vis varit en upprättelse för dem som vet att de ska få sitt porträtt, där de är helt fria och ute, hängande i hjärtat av Visby, i domkyrkan, säger Petra Guteskär.

undefined
Till vänster bilden "Danad Övermåttan Underbart" och till höger bilden "Döm inte", där Vera Emdèn avbildats.

På bilderna har olika texter kopplade till Bibeln målats på personernas hud.

– Det har varit en utmaning bildmässigt att få texten på hud att bli synlig samtidigt som det ska finnas ett uttryck i bilden, säger fotograf Anna Sundström om det kreativa och ibland tidsödande arbetet, och berättar att någon bild satt rätt efter två exponeringar medan någon annan tog betydligt längre tid att få den rätta känslan i.

Regnbågshelgen fortsätter vidare med par föreläsningar varav en på temat minoritetsstress, om den oro det kan innebära att tillhöra en grupp som riskerar att utsättas för kränkningar och diskriminering i samhället.

En regnbågsfika ska också hållas av RFSL Gotland på torsdagen, samt ett mingel för Stolta föräldrar på onsdagen, ett öppet möte för föräldrar till HBTQI+-personer, syskon och andra närstående.

Ett riktigt dragplåster väntas också regnbågsmässan i domkyrkan bli, på lördag kväll, där årets musikaliska tema är ”S:ta Maria is our Madonna”, där bland andra Blossom Tainton och S:t Mary Gospel Choir ska tolka artisten Madonnas texter.

– Madonna har en period där hon är i den judiska musiken, där allt bara är fyllt av existentiella frågor. Det har vi jobbat mycket med, och det kommer bli något man aldrig hört i domkyrkan tidigare, säger Petra Guteskär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!