Anna Grönlund är legitimerad läkare och sedan fyra år boende på Gotland, familjen hitflyttad från Stockholm.
För närvarande är dock läkarjobbet ställt åt sidan, istället ägnar hon sig åt sin passion: Skrivandet.
Hon är en av de gotländska kulturskapare som får dela på 1,2 miljoner kronor i en tredje omgång särskilda uppdrag som Region Gotland tillfört verksamma kulturskapare.
För Annas del handlar det alltså om en humorserie i kortformat.
– För det händer ju verkligen många dråpliga saker där. Jag har sett brittiska serien med den humorn men ingen i Sverige, så jag hoppas någon ska nappa, säger hon.
I höstas gavs hennes debutroman ut, ”Av kött och blod”, en thriller som utspelar sig i just forskarmiljö.
Den växte fram ur hennes erfarenheter som stamcellsforskare på Karolinska institutet där hon som doktorand delade labb med ökände Paolo Macchiarinis team.
Det var för övrigt Grönlunds forskningsledare som anmälde Macchiarini och hans transplantationer av luftstrupar.
Nu vill hon alltså fortsätta inom sjukhusmiljön med sitt skrivande, det hon haft i sig sedan uppväxten. När hon gick ut gymnasiet funderade hon på att bli poet – men hamnade istället på läkarprogrammet.
Stödet från Region Gotland har gjort det möjligt för Anna Grönlund att under våren studera på SKH, Stockholms konstnärliga högskola, det som tidigare hette Dramatiska institutet.
– Jag lär mig skriva tv-manus, sedan hoppas jag få ihop en pitch som någon tv-kanal eller produktionsbolag nappar på.
Projektet "Välkommen till avdelningen" är tänkt som en svart, verklighetstrogen situationskomedi med där författaren önskar dela med sig av en stressig och ofta dråplig vardag på Visby lasarett.
Men dit är det alltså ännu en bit. Dock är det inte så att idéer saknas, för på en akutmottagning händer de mest dråpliga saker.
Hon avser inte att skriva in verkliga historier i manus. Som anställd på akuten i Visby träffar hon så klart en hel del av lokalbefolkningen.
– Nej, ingen som kommer till mig som läkare ska vara rädd att sedan hamna i tv, bedyrar hon.
Däremot går det att hämta inspiration från verkligheten, fokus kan lika gärna vara på arbetsmiljön. ”Vi som jobbar där är ju vanliga människor också” som hon säger.
Den här artikelns inledande historia, hur Anna kom in till en patient, är dock hämtad från verkliga livet. Det är länge sedan och hände inte på Gotland, inte på akuten heller, för den delen.
Icke desto mindre var hon alltså ny och presenterade sig för sin första patient: ”Hej, Anna”.
– Och sekunderna senare dog personen mitt framför mig. I och för sig gammal och sjuk, så det var inte oväntat. Men ändå, så märkligt att gå till chefen och berätta! ”Vad gjorde du?”, ”Ingenting, jag sa bara hej”.
Så när får vi följa med in på "din" avdelning, utan att nödvändigtvis ha stukat foten?
– Ja, säg det. Men jag vill ge det här en chans, jag tror på idén. Det är normal arbetsplatshumor på en plats som alla har en relation till.
Sammanlagt 30 kulturskapare får denna gång del av Region Gotlands pengar inom flera områden: Konst, litteratur, scenkonst samt slöjd och form.
Nio av stöden riktades till unga vuxna, under 30 år. Kriterier för att få uppdrag var bland annat att den sökande skulle vara aktiv och verksam professionell kulturskapare, vara skriven på Gotland och ha möjlighet att visa arbetet på Gotland.