– Det vore underbart. Jag hoppas bara att det kommer och att vi får kompensation för vårt bortfall, säger Thomas Sundström, chef för Länsteatern på Gotland.
Statens Kulturråd har i år infört ett stöd för särskilt utsatta verksamheter under pandemin och Gotland är en av fyra regioner i Sverige som har valts ut. Krisstödet på drygt 10 miljoner kronor ska fördelas till olika institutioner på ön, som Gotlands Museum, Gotlandsmusiken, Länsbiblioteken och film på Gotland. Länsteatern räknar med att få 700 000 kronor för uteblivna biljettintäkter.
– Det vore ett kvitto på att vi har kämpat oss igenom det här, säger Thomas Sundström.
Redan i februari förra året fick tre personer på teatern covid-19, en regiassistent, en skådespelare och han själv. Efter att de isolerade smittan och ställde in resterande bokningar lade dem ut tidigare föreställningar digitalt. På hösten genomfördes en bygdegårdsturné, men när smittspridningen ökade i samhället fick de avsluta turnén i förtid och senare anpassa sig till nya restriktioner. Från att salongen normalt rymmer 114 platser blev maxantalet i publiken åtta personer.
– Vi har gjort 46 föreställningar av "En spricka i spegeln" för att hålla huset igång och hålla avtal i kontrakt. Det var bara åtta stolar i en ombyggd salong med bord. Vi var lika många på scenen, berättar Thomas Sundström.
Enligt den tillfälliga pandemilagen, som gäller fram till september, får 50 deltagare vara inomhus med anvisade sittplatser. På Länsteatern byggs det om igen för att rymma en publik på 80 personer till hösten.
– Men för att vara på den säkra sidan räknar vi på 50. Det kan ju komma förlängda restriktioner, säger Thomas Sundström.
Höstens föreställning heter "Amira och demonerna" och är en satsning på temat ungas psykiska ohälsa. Till våren 2022 planeras "Måne över Rosendal" som är en uppföljare till pjäsen "Anna och Jacob Dubbe", vilket även kommer att gå i repris.
Med de egna besparingarna, verksamhetens anpassningar och statens krisstöd ska de kunna klara sig ekonomiskt och fortsätta spela teater. Regionstyrelsen förväntas ta beslut om den exakta fördelningen av medel 16 juni. Då kommer Thomas Sundström förhoppningsvis få besked om att ekonomin är räddad.
– Det känns skönt, men det bygger på en annan premiss. Att restriktionerna lättar helt efter nyår, men det törs man knappt tänka på, säger han.