Shirley Valentine är en medelålders kvinnokaraktär som har stagnerat hemma i sitt kök i första akten.
– Där har hon bara en vägg som hon pratar med. Det är dramatikern Willy Russells geniala sätt för att få oss att förstå att hon är en ganska ensam sort. I andra akten befinner hon sig på en helt annan plats, berättar Maria Lundqvist.
Willy Russell skrev originalpjäsen på 1980-talet, som även blev film. Shirley Valentines barn har redan flyttat ut och kärleken i äktenskapet har börjat ta slut, när en förändringsprocess sätts igång.
– Hon har blivit erbjuden en biljett av sin väninna för att följa med till Grekland. Det ställer till det väldigt mycket för Shirley, säger Maria Lundqvist.
På scenen packas en resväska i hemlighet och skådespelet växlar mellan komik och tragik.
– Det är ett oerhört livfullt drama, som för mig är väldigt kul att spela och för publiken att se. Man både gråter och skrattar med henne, säger Maria Lundqvist.
I rollen som Shirley Valentine är hon den enda på scen.
– Det är en enkvinnaspjäs där Shirley beskriver och gestaltar människor som passerat henne och som har stått henne nära i hela hennes liv. Hela pjäsen är livligt och härligt skriven, säger Maria Lundqvist.
Första premiären hon gjorde som Shirley Valentine var 2017 på Maximteatern i Stockholm och därefter turnerade hon med den i Sverige.
– Det har hänt en del med mig på de här åren. Jag närmar mig 60 nu och när jag började repetera hade jag precis passerat 50, det är fint att bli äldre med en text.
Före nypremiären har hon gjort en annan föreställning och skrivit en bok på samma tema, med den gemensamma titeln ”Om att våga flyga”. I båda finns tankar som påminner om Shirley Valentines men också Maria Lundqvists egna.
– I föreställningen ”Om att våga flyga” har jag mitt liv som utgångspunkt och sedan plockar jag in andra kvinnor som jag sett, upplevt eller mött på tunnelbanan, i parken och på gatan. Jag berättar om de gamla kvinnorna som har gått före, som min farmor och min mamma, men även mina barn. Framförallt handlar det om samma sak, att våga tänja på sina gränser, säger hon.
För Maria Lundqvist är det även aktuellt i hennes nuvarande roll.
– Det här är ett återkommande tema som finns i pjäser, serier och filmer i alla tider. I ”Shirley Valentine” berättar hon för oss hur viktigt det är att våga låta oss flyga, lite högre än vi redan gör.
Personligen vågar Maria Lundqvist också flyga högre och högre i sin bransch.
– Jag är klokare och modigare och mer fri i tanken idag. Jag sitter med flera projekt där jag är initiativtagaren och i allra högsta grad är den som bestämmer hur jag ska gå vidare. På sätt och vis har det varit så i hela mitt liv, men det finns en större tillförsikt i att jag kan och att jag vågar mer med mig själv, säger hon.
Ändå är det stor skillnad på skådespelerskan och hennes rollkaraktär.
– Shirley Valentine är väldigt olik mig som kvinna. Hon har inte alls fått de förutsättningar i sitt liv som jag fick från början, att våga tro på att allt är möjligt, säger skådespelerskan som även producerar själv.
Hittills har hon hyllats för sin soloföreställning och ser fram emot att fortsätta turnén i Visby.
– Det märks ju att publiken är nyfiken och intresserad för det säljer otroligt bra och jag är otroligt glad att gotlänningarna verkar vara sugna på att se Shirley, säger Maria Lundqvist.