Värmlänningen Mattias lever i Visby sedan sommaren 2013. Hus, gotländsk fru och tre barn.
Komponerandet av filmmusik är en del av två i hans musikaliska karriär. Tidigare var han gitarrist i det världsturnerande rockbandet The Soundtrack of our Lives, nu tillhör han Refused som också reser världen runt när viruset tillåter.
”Jakten på en mördare” – som nu sänds i SVT - är hans femte stora filmprojekt tillsammans med regissören Mikael Marcimain.
– Vi träffades på Göteborgs filmfestival 2006 och fann varandra direkt. Strax därefter ringde han och undrade om jag ville vara med och göra ”Upp till kamp”, berättar Mattias.
Tidigare har de främst arbetat med fiktiva berättelser, ”Jakten på en mördare” är däremot hämtad från den svarta verkligheten.
1989 mördades tioåriga Helén Nilsson i skånska Hörby, vilket kom att bli ett sår i hela den svenska folksjälen.
– Jag minns hur illa berörd man blev, minns löpsedlarna, hennes ansikte, det går aldrig att glömma. Särskilt som förälder är det närmast omöjligt att ta in, säger Mattias.
Att skriva filmmusik är inte helt olikt att vara i ett rockband. Det är så han ser det.
– Man snackar, bollar idéer, gör demoinspelningar, testar, funkar det här eller blir det bättre så här…det är en flytande process.
Men just på grund av ämnet har tillvägagångssättet den här gången varit annorlunda än tidigare.
– Redan tidigt kände vi att musiken inte ska ta den plats som den normalt tar. I andra fall kan man låta musiken bråka med storyn och skapa ett energiskt kaos, nu arbetade vi tvärtom för att musiken inte ska störa.
Och så är det. Subtilt underbygger och förstärker den stämningar. De sex avsnitten har vart och ett sitt eget musikaliska uttryck.
Musiken, rena låtar eller stämningsskapande ”ljud”, är rent allmänt en stor del av det intryck en film gör.
Mattias nämner Popul Vuhs musik till "Aquirre (The wrath of god) som exempel på bra filmmusik, liksom Ennio Morricones musik till Sergio Leones westernfilmer.
”Jakten på en mördare” började spelas in sommaren 2019, i september var Mattias på plats i Skåne och skrev då bland annat musiken till den enda livemusikscenen.
Resten av arbetet har han gjort från sin studio på Gotland. Under samma tidsperiod hann han med såväl Europa- som USA-turné med Refused.
Efter Mattias önskemål har musiker spelat in och sänt åter digitala filer. Bland de medverkande märks Daniel Migdal, Svante Henryson, Jonas Kullhammar och gotländske percussionisten Fredrik Larsson.
Till dels är musiken mixad i Alexander Härnlövs studio i Vall, Hogrän-bon Linus Larsson har gjort slutmastringen av den musik som också ges ut som digitalt album.
Fokus i tv-serien ligger på det polisarbete som ledde fram till att mordet klarades upp 2004, 15 år efter att flickan bragts om livet. Under tiden klarades även flera andra mord och sexualbrott upp i det som vid tiden var Sveriges näst största polisutredning efter Palme.
Dialoger och möten är konstruerade för att återspegla resonemang och känslor.
Det hela är baserat på journalisten och författaren Tobias Barkmans reportagebok med samma namn.
– Jag måste kunna engagera mig känslomässigt, i detta fall kände jag ibland ett rent fysiskt motstånd som gjorde mig helt dränerad. Viktigast för oss har varit att inte exploatera historien, säger Mattias Bärjed.