Mikroorganisterna fyller stora kyrkorum

Barn fyller gudstjänster och kyrkorum så skickligt att få märker att det inte är kantorn som spelar. Mikroorganisterna har gjort succé på ön.

Ellinor Helling, Agnes Werkander,  Midas Stiernelov,  Malte Rödland, Isak Axelsson, Arvid Kåring,  Alma och Nora Tibell är delar av Mikroorganisterna, här spelar de på orgeln i Visby domkyrka.

Ellinor Helling, Agnes Werkander, Midas Stiernelov, Malte Rödland, Isak Axelsson, Arvid Kåring, Alma och Nora Tibell är delar av Mikroorganisterna, här spelar de på orgeln i Visby domkyrka.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-11-28 18:11

De har funnits lite i skymundan i ungefär 15 år, men den senaste tiden har Mikroorganisterna fått uppmärksamhet även nationellt. Just nu går tolv gotländska barn i kyrkans musikskola.

– Inom kyrkan måste vi jobba för att folk ska hitta hit, framför allt till orgeln som har varit ganska anonym, säger Anne Dungner Hjellström, musikkonsulent i Visby stift.

I dag är kyrkomusiker en bristvara i hela landet och tanken är att alla yrkesverksamma på ön ska ha minst en elev var som lär sig spela orgel. Arvid Kåring var bara åtta år och nådde knappt ner till pedalerna när han för tre år sedan hängde med kompisen Malte Rödland till Visby domkyrka.

– Det är fantastiskt och jättekul. Barn är helt obegränsade till vad de kan lära sig – om de är motiverade, säger Anne Dungner Hjellström.

Och motiverad kan man verkligen säga att Arvid Kåring är. Efter att ha sparkat av sig skorna vid Mariaorgeln fyller han hela kyrkan med Bachs toccata i d-moll. Dessutom helt på gehör, utan noter.

– Jag känner mig lite stolt och tänker fortsätta att spela åtminstone ett par år till, säger han medan de sista tonerna försvinner under valvbågarna.

Förutom att regelbundet öva på orglar i öns kyrkor och ibland spela på gudstjänster får Mikroorganisterna låna hem en elektrisk synth med pedaler.

– Att de övar hemma är en förutsättning, säger Anne Dungner Hjellström och berättar hur mängder av biskopar på väg in i domkyrkan på Nordiskt biskopsmöte för några år sedan plötsligt sken upp när de såg att det var barn som hanterade kyrkans orglar.

Flera gånger har Mikroorganisterna också åkt i väg på olika orgelläger.

– De älskar att träffa andra unga och bildar egna nätverk och byter stycken. Vi ska försöka komma iväg igen, det är verkligen nördarnas paradis, säger hon.

För den som vill höra barnen spela är stiftsmässan i Visby domkyrka klockan 12.00 den 14 december ett bra tillfälle. Men redan nu på söndag spelar tioårige Midas Stiernelov på familjemässan i Västerhejde kyrka. 

– Jag ska spela "Nu tändas tusen juleljus" på skolavslutningen. Lite nervöst är det, säger han.

Anne Dungner Hjellström tror och hoppas att Mikroorganisterna blir är en viktig rekryteringskälla, och menar att det finns plats för fler.

– Vi har aldrig sagt nej till någon. Många fler kyrkomusiker pensioneras än som utbildas, och det är ett enormt behov. Varje kyrkomusiker är garanterad jobb, säger hon.

Anne Dungner Hjellström och Linnea Tibell är två av öns kyrkomusiker som just nu har lyckan att ha unga elever som lär sig spela orgel i kyrkan.
Anne Dungner Hjellström och Linnea Tibell är två av öns kyrkomusiker som just nu har lyckan att ha unga elever som lär sig spela orgel i kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!