Moderna deckarmetoder i medeltidens Visby

En deckare med moderna metoder som löser gåtor i det medeltida Visby. Ingenting är omöjligt för historieprofessorn Dick Harrison.

Som berättare har Dick Harrison trollbundit många åhörare under Medeltidsveckan. Nu fångar han läsaren i en deckare som utspelar sig 1398 i Visby.

Som berättare har Dick Harrison trollbundit många åhörare under Medeltidsveckan. Nu fångar han läsaren i en deckare som utspelar sig 1398 i Visby.

Foto: Joel Nilsson/arkiv

Visby2020-07-29 09:30

Dick Harrison har många strängar på sin lyra. Förutom en seger i ”På spåret” i SVT sprider han kunskap om historia bland annat som bloggande ”jourhavande historiker”. För gotlänningar är han känd som en engagerad berättare under Medeltidsveckan. 

Han har även använt sin breda historiekunskap skönlitterärt. 2007 utkom ”Ofärd” i en trilogi som utspelar sig på 600-talet. Efter några års paus har Dick Harrison återupptagit det skönlitterära författandet, nu med fokus på Gotland. Som många historiska romaner pryder ett årtal omslaget. Den om Visby har titeln ”Herrens år 1398”.

1300-talet var en händelserik tid här. 1361 invaderade Valdemar Atterdag ön. 1394 intog vitalianerna och mecklenburgarna Visby, som blev för bas för deras sjöröveri och kapningar i Östersjön.

Våren 1398 intar Tyska orden Gotland. Det kan liknas vid en medeltida version av Operation Rimfrost. Ambitionen var inte att härska, utan att återställa ordningen i Östersjöregionen.

Dick Harrison ägnar dock inte stort utrymme åt historiken, utan ger sig med liv och lust i kast med romanens deckarintrig. Med Tyska ordens knektar landstiger Thirerry av Liège, med uppdrag från ordens högmästare att återinföra rättvisa, lag och ordning efter åren av anarki.

Thierry ägnar stor möda att utreda ett märkligt försvinnande. Samtidigt som orden landsteg har en av Visbys mest förmögna handelsmän försvunnit. Frågorna hopar sig – hade samarbete med sjörövarna byggt upp hans rikedom, och var det därför han flydde? Eller hade han skaffat sig fiender på annat sätt? Är han på flykt eller mördad?

Harrisons medeltida deckare vandrar runt i ett slitet Visby, plågat av åren som sjörövarnäste. Ölet är dåligt, maten usel. Han låter Thierry besöka miljöer som dagens historiker skulle drömma om att få uppleva – svartbrödernas kyrka S:t Nicolai och gråbrödernas konvent S:ta Katarina. Han läser handlingar i dåtidens rådhus, vinhuset.

För mig är Thierry ändå en anakronism. Hans metoder påminner om tv-deckaren Colombos, som ständigt återkom med nya frågor till de misstänkta tills alla pusselbitar föll på plats. Men att man i Thierry ser en Colombo förtar inte spänningen. Dick Harrison håller läsaren på sträckbänken in i det sista. Man läser ivrigt för att få gåtans lösning. Upplösningen sker i en för genren klassisk scen, när Thierry samlar de misstänkta i munkarnas matsal för att peka ut mördaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!