"Modetidningarna avskydde oss"

Mah-Jong revolutionerade det svenska 60-talsmodet med manchester, silkestrikå och ett fyrverkeri av klara färger. Modellerna fascinerar fortfarande. Kristina Torsson lockade en storpublik när hon berättade om sina tio år med Mah-Jong.

Paula Cederberg Ahlsten från Svensk Form på Gotland intervjuade Kristina Torsson.

Paula Cederberg Ahlsten från Svensk Form på Gotland intervjuade Kristina Torsson.

Foto: Malin Stenström

Visby2018-09-21 16:20

Vinterträdgården på Clarion var fullsatt när Svensk Form bjöd in till en temakväll om Mah-Jong. På plats fanns inte bara Kristina Torsson, som var en av de som startade företaget 1966, utan också många av de Mah-Jongmodeller som Kristina Torsson fortfarande har kvar i sina gömmor.

– Vi förstod redan då att våra plagg var unika, så vi sparade mycket, berättar Kristina Torsson.

Mah-Jong föddes i samband med en modevisning på Moderna Museet 1966. Här träffades Kristina Torsson, Helena Henschen och Veronica Nygren, som hade varit kurskamrater på Konstfacks textillinje. De var skolade i klassiskt hantverk, men ville göra moderna kläder i en modemässigt bister tid:

– Det var gubbarna i Borås som bestämde. Det var beige, grått och damigt. Men vi tog intryck av "Swinging London" och gjorde uppror mot vår hantverksutbildning genom att markera modernitet.

Mah-Jongkollektionernas unisexmodeller i manchester blev snart basgarderob bland ungdomar på vänsterkanten. Till manchestern lanserades plagg i silkestrikå med stor variation i mönster och färger. Allt producerat i Sverige. Det var en av punkterna i Mah-Jongs "manifest". En annan punkt i manifestet var att modellerna skulle stå sig, år efter år.

– Vi förklarade krig mot modeindustrin, ifrågasatte modesvängningarna och modetidningarna avskydde oss, berättar Kristina Torsson.

Med tiden blev det svårt att få ekonomi på svensktillverkat mode. 1977 lades företaget ned. Men Mah-Jongs skapare fick rätt i en sak: Att deras mönster och modeller skulle stå sig. Ännu i dag syr Kristina Torssons Vamlingbolaget plagg i silkestrikå med Mah-Jongmönstren "Kärna", "Fågel med kvist" och "Blomma".

Även Vamlingbolaget har fått svårt att gå runt ekonomiskt. Fyra av företagets sex anställda på Gotland har sagts upp och nyligen stängdes butiken i Stockholm. Delar av sömnaden har flyttats till Estland. Men Kristina Torsson vill inte tro att det ska vara omöjligt att få ekonomi på svensktillverkat mode:

– Men det måste ha en hög designkvalitet och vara en unik produkt som inte konkurrerar med standardvaror.

Mah-Jongs manifest

Mah-Jongs kläder var en protest mot snabba modeväxlingar som sades lura folk att köpa kläder oftare än vad de behövde. Efter några år formulerades ett "manifest".

1 Samma modell ska finnas år från år.

2 Materialen ska vara naturliga.

3 Alla åldrar och storlekar ska få plats.

4 Kläder ska få vara vackra.

5 Kläderna ska tillverkas i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!