Det är Riksförbundet unga musikanter, RUM, som står bakom festivalen, vilken arrangerats både i Örebro och Västerås tidigare. Nu satsar man på en gemensam festival över hela Sverige.
– Festivalen har tidigare bara varit på ett ställe och vi har velat att så många som möjligt ska få möjligheten att delta. Därför föddes den här idén, redan innan pandemin egentligen, att förändra upplägget för göra den mer tillgänglig, säger Musikrums projektsamordnare Hanna Fred Ekman.
Musikrum har tidigare haft ett tydligt tävlingsfokus som på sätt och vis försvunnit i år, samtidigt som fler har möjlighet att tävla, inte bara orkestrar och körer.
– Man kommer kunna tävla, men det blir inte ett framförande som tidigare utan nu skickar man in digitalt där de tävlande skickar in sina bidrag innan. Tävlingsprogrammen ska vara 15 minuter, där får musikerna välja fritt vad de vill framföra förutom ett obligatoriskt stycke som alla tävlande måste ha med.
Det obligatoriska stycket som ska finnas med är låten "Alice" av Linnea Henriksson. Den kommer man också att arbeta tillsammans med under workshops runt om i Sverige den sjunde maj.
– Allt material vi får in, både från tävlingen och workshopen kommer vi sätta samman till en enorm musikvideo.
Workshopen kan beskrivas som den andra delen av festivalen. Tävlingsbidragen ska vara inskickade den 20 april, den sjätte maj tillkännages vinnarna. Dagen därpå, den sjunde maj är det dags för workshops där det finns plats för 150 deltagare på tre parallella workshops i Visby. Dessa kommer äga rum på Kulturum och Kulturskolan Gotland i Visby.
Förutom att arbeta med låten "Alice" i en workshop, till ett unikt arrangemang, kommer deltagare också att få öva sina kunskaper i improvisation och använda sin egen kropp som instrument i Body beatbox.
– I Body beatbox behöver man egentligen bara sig själv. Med sång, steg och slag på kroppen så leker man fram ljud tillsammans. Det är väldigt mycket rytmik och den kommer i huvudsak göras digitalt från varje ort, med instruktörer på plats såklart.
Totalt hoppas man kunna locka en bit över 2000 deltagare över hela landet och fylla de platser som finns på varje ort.
– Har vi tur så kommer vi ha maxantal på varje workshop. Om inte så hoppas vi det blir tillräckligt många för att det ska bli en rolig grupp. Det här är första året vi kör på det här upplägget, så vi får se lite hur det faller ut.