Länsteatern på Gotland planerar att sätta upp en föreställning som bygger på romanen "På västfronten intet nytt" av den tyske författaren Erich Maria Remarque. Historien utspelar sig i skyttegravarna under första världskriget.
– Jag tycker att frågan om väpnad konflikt är viktig för vår tid, den tillsammans med miljöfrågan är de allra största. Vi kommer att spela föreställningen för skolor men även för offentligheten, säger Thomas Sundström, teaterchef, till P4 Gotland.
Han anser att historien är mer aktuell än någonsin i och med kriget i Ukraina.
– Gymnasieelever förväntas mönstra snart och pjäsen ställer de frågorna till sin spets. Dessutom kommer vi förmodligen att ha ungdomar från Ukraina i publiken och det måste vi förhålla oss till, och vara noggranna med hur vi presenterar det här materialet.
Just nu spelas två föreställningar om paret Dubbe på länsteatern – "Anna & Jacob Dubbe" och uppföljaren "Måne över Rosendal".
– I Dubbe-föreställningen ingår den ryska ockupationen av Gotland år 1808, och varje kväll vi spelar den går det ett sus genom publiken för att det kryper så nära inpå. Många tror att vi lagt till det nu, men det har funnits i manus i tre år. Samma med den nya pjäsen, det är ingenting vi gör för att aktualisera kriget i Europa, men den får en aktualitet genom det, säger Thomas Sundström.
Nu söker länsteatern skådespelare, 20 år eller äldre, till uppsättningen. Audition sker senare i maj senare i vår.