När Riksutställningar lades ned 2017 flyttades flera uppgifter till Riksantikvarieämbetet, bland dem att förnya sätten att presentera kulturarvet med modern teknik. På onsdagen var det dags att visa upp hur en av Visbys ruiner fått nytt liv med hjälp av ljud, bilder och animationer.
I samarbete med Gotlands Museum valde Riksantikvarieämbetet att förlägga experimentet till Helge and, inte bara för ruinens spännande historia utan även för att den lämpar sig bra för tekniken som skulle användas.
– Helge and är den mörkaste av Visbys ruiner och bra eftersom vi arbetar mycket med projektioner som kräver ett mörkt rum, berättar projektledaren Viktor Lundbäck och påpekar att även ruinens runda rum är en fördel.
Ruinens fönster var täckta för att möjliggöra visning dagtid. Ett mörkt rum mötte de särskilt inbjudna gästerna som uppmanades att ställa sig mitt i ruinen. I mörkret kunde man skönja projektorer och högtalare.
Så började den knappt 15 minuter långa visningen med bilder på ruinens väggar. En tagning från en drönare visade inflygningen över Visby mot Helge and. En modell av kyrkan som hittats i Gotlands Museums magasin hade använts för att skapa en 3D-modell som roterade effektfullt i en sekvens.
Till viss del var det en traditionell guidning, fast den här gången med museets pedagog Lars Kruthof projicerad på väggen. När historien var framme vid 1400-talet då kyrkan överläts till nunnorna från Solberga kloster projicerades berättaren (Yvonne Eriksson) på väggen i en av trapporna.
Några animerade sekvenser fanns med, en där målningen i Vamlingbo kyrka av kejsar Henriks själavägning satts i rörelse.
När visningen var över hördes många positiva omdömen.
– Supertrevligt format. Man har verkligen utnyttjat tekniken. Den ger berättelserna en extra dimension, tyckte arkeologen Christian Hoffman.
– Guidningen blir mer levande med tekniken, tyckte Lisbet Davidsson som var inbjuden av guideföreningen.
Visningen gjordes för särskilt inbjudna. Riksantikvarieämbetet vill visa upp tekniken för en större krets, och hoppas kunna gör det under Visbydagen i början av oktober.
Viktor Lundbäck är en stor ivrare av projicerade produktioner, och nämner särskilt de som Atelier Des Lumieres visar i Paris. Där kan man på 4 000 kvadratmeter se klassiska konstverk på ett helt nytt sätt.
– Det skulle vara häftigt att göra något sådant med de gotländska kyrkornas glasmålningar, säger han.