Nya planerna för Konstmuseet i Visby

Gotlands Konstmuseum föreslås vara kvar i samma byggnad i innerstaden som tidigare, men att den ska disponeras om och byggas ut med en utställningshall och entré på baksidan.

En idéskiss över Gotlands Konstmuseum, från förstudien om ändamålsenliga lokaler för museet. På baksidan föreslås en klimatanpassad utbyggnad intill en uteplats.

En idéskiss över Gotlands Konstmuseum, från förstudien om ändamålsenliga lokaler för museet. På baksidan föreslås en klimatanpassad utbyggnad intill en uteplats.

Foto: Gotlands Konstmuseum

Visby2022-09-15 20:45

Sedan Konstmuseet stängde lokalerna vid S:t Hansgatan 2019 har dess framtid debatterats och utretts. Arkitekten Christian Hegardt fick i uppgift att se över två alternativ, att hitta en plats för ett nytt konstmuseum eller rusta upp den tidigare museibyggnaden.

– Det är en byggnad som redan har fungerat som konstmuseum och det blir ändå en ganska rimlig slutsats att vara kvar i de lokalerna, sedan behöver de samtidigt anpassas och moderniseras, säger Christian Hegardt, som är arkitekt vid Sweco och ansvarig utredare.

I den aktuella förstudien har han skissat upp en omdisponering av lokalerna med en tillbyggnad på husets baksida.

– Gården mot Mellangatan, som nu är en parkering, kan bli en publik plats, säger Christian Hegardt.

Om den västra gården används blir det ytterligare en entréingång till museet, där ytan utomhus kan användas för exempelvis evenemang, installationer, verksamhet eller servering. Entréhallen föreslås öppnas upp från en trång passage med ett dominerande trapphus, till att kunna ge plats åt café eller butik och även vara en samlingsplats för vernissager och verksamheter.

– Entréhallen är dåligt disponerad i dag och det kan göras en bättre entrélösning. Till viss del handlar det om dispositionen i byggnaden men framförallt en modernisering av lokalerna, rumsligt och klimattekniskt, säger Christian Hegardt.

undefined
Region Gotlands tidigare stadsarkitekt Christian Hegardt arbetar nu för konsultföretaget Sweco i Visby, och har gjort förstudien tillsammans med Ida Westergren på uppdrag av Gotlands museum.

Det var främst inomhusklimatet i konstmuseet som var orsaken till stängningen och att det därmed inte levde upp till kraven för modern konsthantering.

– Med tillbyggnaden kan man åstadkomma de höga klimatkrav som krävs för inlåning av konst till exempel, vilket gör att man inte behöver ha samma krav i resten av byggnaden, säger Christian Hegardt om förslaget på en utställningshall på 103 kvadratmeter, som även ska ha ett källarplan för inlastning och servicefunktioner.

Med en andra entré mot Mellangatan kommer Konstmuseet även kopplas ihop med Fornsalen och verksamheten kommer bli mer synlig.

– Mycket är idéer i det här skedet, men själva syftet och vår tanke med att göra baksidan till en framsida och göra byggnadens entrésituation öppnare och mer generöst, är att museet kan upplevas mer välkomnande för besökare, säger han.

undefined
Marita Jonsson, som driver konsthallen och skulpturparken på Körsbärsgården i Sundre, har ingått i en referensgrupp som har fått igenom flera förslag i utredningen men inte alla.

Konsthallsägaren Marita Jonsson ingår i den referensgrupp som samlar konstnärer och kulturutövare med andra aktörer inom museivärlden och konsthantering. I stora drag är hon nöjd över att flera av deras förslag finns med i förstudien.

– Vi var eniga om att man skulle behålla befintlig byggnad och önskemål om en tillbyggnad som var klimatanpassad, säger Marita Jonsson.

De har tidigare lyft fram entréhallens funktion som samlingsplats med caféverksamhet, men säger att det ser för litet ut på planskisserna.

– Man ser fyra stolar runt ett bord, två långbord med tre platser och ett pentry på 13 kvadratmeter. Jag tycker inte att det är en mötesplats, säger hon.

Och även om hon tycker att det är bra att baksidan utnyttjas saknar hon referensgruppens förslag om framsidan.

– Huset ska signalera samtidskonst, utstråla mod och ha ett spännande och vågat uttryck. Jag ser inte det än, men det kanske kommer, säger Marita Jonsson. 

undefined
En idéskiss över Gotlands Konstmuseum, från förstudien om ändamålsenliga lokaler för museet. På baksidan föreslås en klimatanpassad utbyggnad intill en uteplats.

Utredningen tittade även på andra platser dit ett konstmuseum kunde flytta eller byggas, men kom fram till att det var bättre att låta museet vara kvar på samma plats.

– Det var egentligen två aspekter som blev avgörande, hur lång tid det kommer ta att bygga och vad det kommer att kosta. Det finns väldigt stora osäkerheter och inga givna alternativa lokaliseringar, så det är troligen en ganska lång tidsplan och kostnaden för nybyggnation överstiger det för ombyggnation, säger Christian Hegardt.

I förstudien står det inte hur lång tid det kan ta att bygga om, utan Gotlands Museum ska nu ta ställning till hur de går vidare. De tänker göra en fördjupad utredning och har ansökt om extra medel från Region Gotland för att kunna göra det.

Marita Jonsson anser att processen går för långsamt och att öns viktigaste fråga för konstlivet är att museet öppnas igen.

– Om en månad är det tre år sedan konstmuseet stängdes och utredningen har inte ens någon skiss på vad det är för plan för framtiden. Då undrar man om det tar tre år till eller sex år till och har vi glömt samtidskonsten medan vi väntar?

Enligt Christian Hegardt har de inte fått i uppgift att sätta en tidsplan, utan hänvisar till att det får göras i kommande skeden.

undefined
"Konstmuseet i Visby behövs", säger Marita Jonsson på Körsbärsgårdens konsthall i Sundre.
Alternativa platser

Alternativa platser som undersöktes för att eventuellt bygga ett nytt konstmuseum eller bygga om befintliga byggnader var:

Gutavallen - Kräver en helhetsutveckling av området
Skeppsbron - Möjligt men byggnaderna är mindre än lokalbehoven
Inre hamnen - Osäkerhet kring tidsplan och genomförande
Östercentrum - Högst intressant men kan nog inte genomföras förrän 2030
Solbergabadet - Inte förenligt med klimatkrav
Holmen i Visby hamn - Byggnaderna bör bevaras som de är

Källa: Förstudie Gotlands Konstmuseum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!