På onsdagsmorgonen samlades de 17 konstnärerna i Konsthänget för sin första utställning i Visby. Gruppen huserar vanligtvis i den gamla järnaffären i Klintehamn, men då lokalen nyligen såldes letar de nu efter en ny – helst i samma område. Ett av målen med Konsthänget har nämligen varit att bidra till mer aktivitet i tätorten. Initiativet från 2013 att skapa ett konstnärskollektiv grundades på en lärares förslag.
– Ursprungsidén bakom Konsthänget var att samla bild- och fotolärare och deras gamla elever för att visa för varandra vad man gjort sedan sist, säger Tove Sjögren, initiativtagare till Konsthänget och lärare på Fotolinjen på Hemse.
Så småningom utvecklades initiativet till det Konsthänget är idag.
– Konsthänget är en avslappnad konstellation som tar vara på lokala konstnärer. Man har det trevligt tillsammans och blandas i olika åldrar och stilar, vilket är kul. Jag har varit ett fan av Konsthänget länge, även om jag bara varit en aktiv del av det i år, säger Alma Uhr som är konstnärsstudent i Stockholm.
Konstmuseet på Sankt Hansgatan har tidigare varit stängd för konstutställningar då ventilationsproblem riskerar att förstöra tavlor som hänger en längre tid. Nu fylls lokalerna fram till den 7 augusti av både tavlor, skulpturer och foton.
– Det är en fantastisk utställning eftersom det är så många olika uttryck och samtidigt en fin dynamik i allting, säger Ingela Penje som är en av konstnärerna.
Inspirationen bakom utställningen är minst sagt blandad. Den ena har inspirerats av ett novemberträd, den andra av en gul färg, den tredje av sitt konstnärsliv. Gemensamt för två av konstnärerna är kvinnokroppen.
– Jag har arbetat med att manipulera gamla porrtidningar till nya foton. Fotona är ursprungligen tagna för en viss typ av betraktare och med mina tavlor vill jag ta tillbaka den bilden av kvinnokroppen och göra den till något annat, säger Jessica Ekström.
Ivana Egic har också kvinnokroppen som ett återkommande motiv i sin konst.
– Min inspiration är kvinnors kroppar eftersom jag vill visa kvinnors skönhet, styrka och den berättelse varje kvinnas kropp bär på, säger Ivana Egic som gör sin första utställning med Konsthänget.
Ann Uddin är en av de i Konsthänget som arbetar med konst på heltid. Hon har haft utställningar i Frankrike och Spanien, men trivs bäst i sitt kombinerade hem och ateljé ute i Tofta och som en del av Konsthänget.
– Det är en fantastisk sammanhållning i gruppen. Alla bjuder på sig själva och ingenting är omöjligt.
Pandemin var tuff för många kulturarbetare. Tove Sjögren berättar att de var glada över att Konsthänget kunde hålla ha öppet ändå, och att det fått ett lyft efter pandemin. För studenten Alma Uhr var pandemin ögonöppnande.
– En konsekvens av pandemin som jag märkt först efteråt är att man förlorade lusten att skapa, just på grund av bristen på intryck och upplevelser, säger Alma Uhr.
När konstnärerna samlas för ett gruppfoto passar Anna-Lena Johansson på att tacka gruppen. Hon är en av de som varit med i Konsthänget sedan start.
– Det är viktigt för oss att synas och alla här har verkligen bidragit så gott de kunnat. Jag hade aldrig kunna tro att Konsthänget skulle bli såhär bra när vi startade det.