Nytt konstverk om coronapandemin

Nu finns ett nytt konstverk på ön. Verket är en bildsten och står vid Wisbygymnasiet som ett slags monument över coronapandemin. Stenen är skapad av elever tillsammans med en konstnär.

Gotlands nyaste bildsten restes vid Wisbygymnasiet. Konstverket är ett monument över gymnasieelevernas upplevelse av coronapandemin.

Gotlands nyaste bildsten restes vid Wisbygymnasiet. Konstverket är ett monument över gymnasieelevernas upplevelse av coronapandemin.

Foto: Henrik Radhe

Visby2021-05-11 17:02

Det var en av de första riktigt varma vårdagarna när elever från det humanistiska och estetiska programmet samlades i dungen vid Wisbygymnasiet för att inviga öns nyaste konstverk, en bildsten. Med på plats fanns även historieläraren Jonas Åberg som under kursen kultur- och idéhistoria kläckte idén om bildstenen.

– Det var när distansundervisningen kom igång och ingen visste vad pandemin skulle föra med sig. Vi såg att det skakade om eleverna. Vi använder kultur för att hantera existentiella frågor och det här var en sådan fråga. Så föddes idén.

Eleven Kajsa Löfqvist tyckte redan från början att projektet var kul.

– Jag har aldrig hört att någon har gjort något sådant tidigare, att göra en sten. Och det var en spännande upplevelse att samarbeta med en konstnär.

För henne har pandemin varit en jobbig period. Distansstudierna har gjort det svårt att hitta motiviation till att göra läxor, men projektet var positivt och en annorlunda grej. Det är inte eleverna själva som tillverkat stenen, det har konstnären John Jakobsson gjort, inspirerad av eleverna. När de skulle gestalta sin pandemiupplevelse fick de använda lera.

– Jag gjorde en liten öken. Jag tycker att corona känns som en öken, ibland känns det inte som om det finns något hopp. När man sitter hemma framför en skärm och inte får träffa kompisar. Det har varit väldigt tråkigt, säger Kajsa Löfqvist och visar att öknen kan ses i den skrovliga ytan på sidan av stenen.

– Man känner sig lite stolt.

För John Jakobsson har projektet varit ett roligt men tidskrävande. Han har dessutom provat på nya roller, förutom att vara konstnär har han också fungerat lite som lärare och dessutom hanterat allt det praktiska kring stenen. Som att kontrollera att det inte fanns några ledningar i marken där stenens betongfundament skulle grävas ned. Han är mycket nöjd med resultatet.

– Jag tycker att de har tolkat det väldigt bra. Det är inte så lätt när någon ber en göra en bild eller form som har med corona att göra men jag tycker att de kom in i det snabbt, säger han och berättar om den utsträckta tunga som finns med. Tungan symboliserar en form av galenskap, att man blir galen av att vara i den här situationen.

John Jakobsson hoppas att stenen ska inspirera andra.

– Och gärna skapa en gnutta förvirring. Jag tycker om fria tolkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!