”Bokens dag”, den 20 oktober, sätter böckerna och läsningen i fokus. Nu arrangeras denna litteraturfest för 14:e gången.
I fjol hölls den digitalt, nu blir det åter fysiska möten men i något mindre skala och med färre besökare än tidigare. Plats är Spegelsalen på Hotell Clarion.
Fyra författare kommer till Gotland för att berätta om sina senaste verk.
Deckardrottningen Åsa Larsson är högaktuell med sjätte och sista delen av serien om Rebecca Martinsson, tv-kocken och matbloggaren Zeina Mourtada har just givit ut en ”klimatkokbok” tillsammans med kocken Paul Svensson.
Dessa både kommer till Gotland, precis som radiorösten (”Snedtänkt”) och författaren Kalle Lind, aktuell med ett praktverk om Hans Alfredson och Tage Danielsson, den heter ”HasseåTage”.
Den fjärde författaren på ö-besök är Malin Haawind, som uppehåller sig på öar i sin roman ”De kom från öar”.
Boken tar sin början vid andra världskrigets slut och är berättelsen om en ung kvinna i Slite och en sjöman från Tjörn på västkusten.
– Jag har tagit avstamp i mormors och morfars livshistoria. Det är gnistan, sedan har berättelsen tagit sina egna vägar. Det är verkligen en roman och ingen biografi.
Ju mer hon skrivit om huvudpersonerna Dagmar och Holger har de blivit sina egna. Så är det ofta med romankaraktärer, de går sina egna vägar.
– Men platserna, tiden och de stora livshändelserna är hämtade ur min egen släkthistoria. Precis som min mormor jobbar Dagmar som spritkassörska på Hotell Slitebaden som ung. Liv och litteratur flyter gränslöst in i varandra, som vatten.
Vad är det för speciellt med öfolk, tror du?
– Jag tänker att det kan föra med sig en ödmjukhet för det som är större än en själv, som havet till exempel. Det sätter agendan så påtagligt. Ännu tydligare var det förstås under den tid romanen utspelar sig.
Malin Haawind bor i Stockholm och har tidigare givit ut fyra böcker med udda titlar; ”Dra åt helvete”, ”Sluta skrik för fan”, ”Ät din jävel” och ”Satans skit”, den förstnämnda en bok om gräl, den sista en bok om smuts.
Kalle Lind debuterade som författare 2009 med boken ”Människor det varit synd om”. För den stora massan är han mest känd för sin medverkan i SVT:s ”På spåret” men också för podcasten ”Snedtänkt”, om smala ämnen inom svenska nöjeshistorien.
Hans husgudar och absoluta inspiratörer är Hans Alfredson och Tage Danielsson.
– Som barn älskade jag dialekterna och perukerna, i tonåren fångades jag av deras politiska patos och samhällsorientering, nu är jag åter fångad av tramset, säger han.
2019 gav han ut en biografi över Hans Alfredson ”som jag var tvungen att skära ner till ynka 600 sidor”. Då berättade han om ett konstnärsliv.
– Nu går jag mer in på produktionen och placerar den i tiden och traditionen. Referenserna har åldrats och det krävs många gånger en guide för att förstå det enskilda skämtet, säger han.
Under ”Bokens dag” kommer han att berätta om värmen och humanismen i Hasse och Tages verk, den enastående produktiviteten, blandningen av högt och lågt, Hasses improvisationsförmåga och Tages formsäkerhet.
Men du, det här är en lokaltidning, säg något om Gotland, vilket är ditt förhållande hit?
– Jag är mer imponerad av landskapet än saffranspannkakan. Och jag är glad att ni tar hand om en del av stockholmarna så inte alla behöver hänga på Österlen. Okej?