Festivalen fyller Vårdklockans kyrka med poesi

”Jag blir alltid rejält nervös när jag ska läsa inför publik, men samtidigt är det väldigt roligt när mina texter får möta andra människor”, säger Lina Ekdahl inför lördagens musik- och poesifestival i Visby.

Lina Ekdahl kommer till Vårdklockans kyrka för att läsa sina dikter. Hon är aktuell med nya diktsamlingen "Du är inte full du är fylld", men även uppmärksammad med sin gamla dikt "Konflikten är löst".

Lina Ekdahl kommer till Vårdklockans kyrka för att läsa sina dikter. Hon är aktuell med nya diktsamlingen "Du är inte full du är fylld", men även uppmärksammad med sin gamla dikt "Konflikten är löst".

Foto: Lina Ikse

Visby2022-11-11 19:15

Efter krigsutbrottet i Ukraina har Lina Ekdahls dikt ”Konflikten är löst” åter blivit aktuell. Rader som ”Om jag ser någon av er skjuta en gång till då blir det ingen efterrätt” fastnar lätt i minnet.

– Det är otroligt länge sedan jag skrev den, men den brukar dyka upp på nytt när det blir konflikter, säger Lina Ekdahl och berättar att den skrevs redan 1997 som en reflektion över det allmänna tillståndet i världen.

– Jag borde kanske läsa den vid festivalen, tillägger hon och berättar att hon annars tänkt läsa lite av varje av det hon skrivit.

Lina Ekdahl är 58 år, bor i Göteborg och har läst dikter inför publik i över 30 år. 1994 debuterade hon i bokform med diktsamlingen ”Fram på dagen”. Senaste diktsamlingen, ”Du är inte full du är fylld”, kom ut i år.

Länge arrangerades poesifestivalen i Visby av Östersjöns författar- och översättarcentrum. Sedan snart tio år står Annika Fehling och Ylva Olsson bakom arrangemanget.

– Jag har inte besökt och läst vid någon poesifestival i Visby tidigare, däremot har jag fått stipendium och skrivit vid författarcentret, berättar Lina Ekdahl som efter besöket i Visby gav ut ”Diktsamling” 2012.

Förutom dikter skriver Lina Ekdahl även dramatik och libretton för körer. 2017 fick hon Sveriges Radios novellpris för ”Rent bord”.

– Poesin är viktigast. Det var så allt började. Det finns så många komponenter i poesin – ord, rytm, melodi och ton. Ofta snor jag från poesin och använder i dramatiken. Och ”Rent bord” var inte en traditionell novell, utan mer en längre dikt, säger Lina Ekdahl.

I produktionen finns även barnboken ”Vi smular, vi härmar en gök” som vann Castorpriset 2015. Den gjorde Lina i samarbete med gotländska illustratören Emma Hanqvist.

– När Emma läste på HDK i Göteborg använde hon några av mina dikter till sitt examensarbete. Det var så vi fick kontakt, berättar Lina Ekdahl.

Trots lång erfarenhet blir det med viss nervositet Lina Ekdahl äntrar scenen i Vårdklockans kyrka på lördag. Hon anser sig inte tillhöra poetry slam-generationen, och sitter aldrig och tänker att det hon skriver ska läsas högt. Men hon uppskattar ändå mötet med publiken.

– Jag tycker om att besöka olika platser, och antalet festivaler har ökat. De är många fler nu. Det är roligt i dag, för det finns så himla mycket olika sorts poesi. Gränserna håller på att suddas ut, säger Lina Ekdahl.

Årets musik- och poesifestival inleddes redan i tisdags, då Annika Fehling framförde programmet ”Sonja, Linda och jag” i Fårösunds bibliotek. På lördag riktar hon fokus på Linda, som är den brittiska poeten Linda Rose Parkes som Annika lärde känna för tio år sedan under en musikfestival på kanalön Jersey. Annika Fehling har sällskap av Christer Jonasson Tolv och Robert Wahlström på scen.

Medarrangören Ylva Olsson återvänder till Edit Södergrahns dikter som hon redan för 20 år sedan presenterade på albumet ”Jag anar ren mig själv”.

– Jag tycker jättemycket om hennes dikter. De är fyllda av livsöden, stämningar och har en ungdomlig naivitet, säger Ylva Olsson som i Vårdklockans kyrka framför dem tillsammans med Sara Boström (piano), Robert Wahlström (slagverk) och Tomas Johansson (saxofon).

För en tid sedan kunde man höra Kim Hemström med band på Joda. En lite rockigare version av den Kim som på lördag framför samma låtar, fast den här gången enbart kompad av en akustisk gitarr.

– Tidigare skrev jag mina texter på engelska. Det blir mer personligt när de är på svenska, och med bara en akustisk gitarr så kommer texterna fram mer, säger Kim Hemström.

Till festivalen kommer även det nybildade bandet Varp, som man tidigare kunnat höra bland annat i domkyrkan under Visbyfestivalen. Trion har bildats efter krigsutbrottet i Ukraina, som förde Polina Pohozha (piano, trummor och röst) och Nata Popova (flöjt och trummor) till Gotland. Här träffade de Richard Hellgren (piano). Tillsammans utgör de Varp, som spelar improviserad musik.

– Eftersom de spelar improviserad musik kan det bli vad som helst, men vi har bett dem att utgå från en ukrainsk dikt, berättar Annika Fehling.

Konflikten är löst

Nu säger jag det för allra sista gången

Sluta nu!

Om jag ser någon av er skjuta en gång till

då blir det ingen efterrätt

Hör ni inte vad jag säger!

Då tar jag pistolerna

och gevären och granaterna och kanonerna.

Då kan ni inte ha dom

om ni bara håller på och skjuter på varandra 

hela tiden

Nu får det vara slut.

Jag bryr mig inte om vem det var som började.

Det spelar ingen roll.

Sluta döda nu.

Sluta kriga.

Nu räcker det.

Nu får det vara slut.

Titta här vad tråkigt det ser ut,

trasiga hus, ensamma barn, döda människor överallt.

Ingen mat finns det, allt är förstört.

Nu får det vara nog. Nu får ni säga förlåt.

Gör det.

Säg förlåt till varandra.

Ja gärna.

Jag förlåter dig gärna säger man när någon säger förlåt.

Nu får vi hjälpas åt att bygga upp städerna,

ta hand om dom övergivna människorna.

läka såren

och aldrig, aldrig göra om sådana här

dumheter igen.

Nu äter vi risalamalta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!