Tillsammans med musikalparet Joel och Lina Zerpe, vokalkvintetten Simplyfive, dirigenten och arrangören Jakob Norin och Gotlands Gosskör kommer Gotlandsmusikens blåsorkester att spela svenska visor. Svenska visor som sträcker sig från medeltiden till framtiden där såväl pop som schlager är inkluderat.
Att schlagermusik spelas under en konsert med namnet den "Den svenska visan" är möjligtvis främmande men dirigenten Jakob Norin berättar att visan har en väldigt bred definition, men att berättande text står i centrum.
– Stad i ljus, till exempel, började som schlager, men blev allt mer vanlig på begravningar under årens gång, säger Jakob Norin.
För den etablerade musikalartisten Joel Zerpe, som senast sågs på Phantom of the Opera på Cirkus i Stockholm, var det inget tvivel när Erik Skagerfält från Gotlandsmusiken ringde och frågade om han ville ingå i ensemblen.
– Jag svarade ja direkt. Gotlandsmusiken ligger mig så varmt om hjärtat, jag har ju jobbat med dem sedan jag var 8-9 år, säger Joel Zerpe.
Det är ett kärt återseende för Zerpe och Gotlandsmusiken som enbart haft några flyktiga samarbeten sedan han flyttade från ön för att studera för några år sedan.
Nyutexaminerad från samma skola som maken Joel, Högskolan för scen och musik i Göteborg, gör Lina Zerpe gör sitt första samarbete med Gotlandsmusiken.
– Gotland har blivit som ett andra hem för mig och att få spela med en så stor och skicklig orkester är precis vad man vill som sångerska, säger hon.
Förutom en föreställning på lilla Beddinge teater blir detta makarnas första stora framträdande tillsammans. Fördomarna om att jobba ihop när man är tillsammans till trots så fungerar paret utmärkt tillsammans på scen.
– Det finns ingen bättre att jobba tillsammans med än Joel, vi har nog aldrig haft en konflikt inom arbetet, säger Lina Zerpe.
Liksom Zerpe har dirigenten Jakob Norin inte sitt säte på Gotland, men att samarbeta med Gotlandsmusiken var lika självklart för honom.
– Att komma ner till Gotland och spela med Gotlandsmusiken är julafton för mig, det är verkligen ett nöje ett jobba med denna orkester, säger han.
Gotlandsmusiken har försökt ha ett jämlikhetstänk vad det gäller textförfattare där förhoppningen var en helt jämlik låtuppsättning. Något de nästan lyckades med. Givna vissångare som till exempel Cornelis har därför helt enkelt inte fått komma med utan istället fått lämna plats åt namn som Py Bäckman. Men det går helt i linje med vad Gotlandsmusiken tänkt, för de anordnar inte bara en klassik viskonsert, de försöker även förutspå framtidens visor.
– Vissa poplåtar har verkligen potential att bli visor i framtiden. Somliga sjungs av barnkörer idag, de är ju i stort sett barnvisor redan, säger Erik Skagerfält från Gotlandsmusiken.
Idén till konserten har funnits hos Erik Skagerfält sedan långt tillbaka. Visor sjungs ofta av Gotlandsmusikens lilla serie, men Erik Skagerfält ville göra en rejäl viskonsert med storband. Ensemblen verkar också ha varit noga genomtänk sedan starten.
– Jakob fanns faktiskt med i planeringen redan från början, han spelar med Karl-Petters orkester som vi samarbetar en del med. Sedan har ju även han en Gotlandsanknytning faktiskt, säger Erik Skagerfält och skrattar, hänvisandes till Jakob Norins fru som kommer från Gotland.
– Vad det gäller Joel så var det ganska givet att ringa honom direkt, han har ju varit med oss sedan barnsben, säger Erik Skagerfält.
Förutom en tydlig vind av Gotland kommer konserten alltså fördjupa sig i svenska visor och försöka svara på frågan: Kan dagens poplåt vara morgondagens visa?