I helgen arrangeras kulturfestivalen Mixed Minds med olika verk som tar avstamp i den pågående pandemin. Temat är gemensamt, men konstarterna och uttrycken varierar.
– Jag har försökt fånga ett slags tvärsnitt av människor och alla kommer inte bara från Gotland, säger konstnären och fotografen Torbjörn Limè.
Han står i ett utställningsrum där genomskinliga porträtt på plexiglas hänger från taket. Inspirerad av de plastskärmar som sitter uppe framför kassorna i butiker och i receptioner på olika platser.
– Vid datorerna sitter vi också framför skärmar med en slags transparens på teams- och zoommöten. Det är en visuell bild ur tidsandan, säger Torbjörn Limé.
I ett rum i närheten sitter bildkonstnären Jessica Lundebergs skisser, som domineras av ansikten hon kallar själarna.
– Jag jobbar mycket med kol, måleri, animation och skulptur, men i grunden finns alltid skissen. Jag har börjat med dem som är människor och svävar i mellantiden. Det kan stå för en tid mellan livet och döden eller mellan då och sedan, säger Jessica Lundeberg.
Skissen är sista bilden i ett gemensamt performanceverk där animationer, poesi och orgelmusik ingår. Det kommer att visas live under lördagkvällen.
För flera av kulturskaparna förändrades arbetsmarknaden när pandemin kom och restriktioner infördes. För ungefär ett år sedan utlyste regionen därför särskilda och betalda uppdrag, med ett schablonbelopp på 30 000 kronor, där konstnärens blick på pandemin efterfrågades. Några av konstnärerna säger att de har haft inkomstbortfall som har kompenseras med det här uppdraget och andra bidrag från konstnärsnämnden.
–Det har inte påverkat mig arbetsmässigt, som konstnär är man ensam i sin ateljé ändå, men det är en del färre uppdrag och mindre utställningar. Jag har inte gått back utan har hållit mig flytande, säger Torbjörn Limé.
Kulturrums lokaler i Visby fylls med fler utställningar och ett helgprogram med visningar, performance och samtal. På övervåningen hänger en fladdermus i vax och papier-maché av skulptören John Jakobsson.
Där visas även hundratals bilder från illustratören Emma Hanquists coronadagbok på en skärm.
På skivor och urverk har grafiska designern Knut Stahle skapat mönster med varningstejp i svart, rött, vitt och gult.
På en pelare står en uppställd lyxartikel i form av en coronahandväska som är skapad av modedesignern Alve Lagercrantz.
Och som en stilla påminnelse står även en glänsande kub från Gotlands gelbgjuteri, som ett minnesmärke för de som har avlidit.
Program för Kulturfestivalen Mixed Minds
Lördag 2 oktober
11.00-22.00 Kulturfestivalen pågår
11.30–12.15 Emma Hanquist om hennes verk Coronadagbok.
13.00–13.45 Erika Åberg om hennes bok Sticka, sy och skapa.
14.15–15.00 Tove Östling och Camilla Bård om projektet Vandrande väsen.
15.30–15.55 Spelning Half man half trumpet med Steve Chadwick i La Scala.
17.00–17.45 Kristina Franks och Unn Dahlmans projekt Aerosolen.
19.00–19.25 Anna Weiser uppför verket Återvildande improvisationer.
19.00–19.45 Camilla Båge, Tove Östling, Towan Obrador och Kristian Tallroth ger föreställningen Vandrande Väsen.
19.30–20.00 Karin "Kickan" Holmberg, Ann Helling och Jessica Lundeberg framför sitt verk Poetry Picture and Punk.
20.30–21.30 Clara Strauch framför sitt musikverk Lillith.
Söndag 3 oktober
11.00-15.00 Kulturfestivalen pågår
14.00–14.45 Peter Losonci arrangerar Swords and Sorcery