Så skulle konstnären vilja att stadsparken utvecklas

Sedan förra året har en grupp konstnärer funderat kring hur de tycker att den nya stadsdelen på Visborgsområdet borde se ut. Här är ett av förslagen.

Till vänster syns Juri Markkulas bidrag till stadsplaneringen av det nya området på Visborg. Det är en tegelportal som ska leda in till stadsparken Donners hage. Till höger konstnärerna i november 2019 när de besökte platsen.

Till vänster syns Juri Markkulas bidrag till stadsplaneringen av det nya området på Visborg. Det är en tegelportal som ska leda in till stadsparken Donners hage. Till höger konstnärerna i november 2019 när de besökte platsen.

Foto: Montage. Privat och Region Gotland

Visby2020-09-07 10:00

Projektet Konst i stadsutveckling Visborg började att gro redan för två år sedan, när det stod klart att Statens konstråd beviljade regionen ekonomiskt bidrag för att genomföra projektet tillsammans med BAC, Baltic Art Center.

Syftet är att det konstnärliga perspektivet ska bli en del av planeringsprocessen kring den nya stadsdelen på Visborgsområdet, och det genom att fyra konstnärer får komma med sina förslag på hur stadsdelen borde utvecklas.

En av de deltagande konstnärerna är Juri Markkula.

Vad tror du att det konstnärliga perspektivet kan ge stadsplaneringen?

– Med hjälp av mina gestaltningsidéer bidrar jag till att lyfta fram platser och kvaliteter i området, som exempelvis i Donners hage. Platsen kan därför ges ytterligare fokus i stadsplaneringen och få förutsättningar att utvecklas till ett viktigt grönt offentligt rum för de boende, säger han.

De andra konstnärerna som har bjudits in är Ingela Ihrman, Gediminas och Nomeda Urbonas.

Juri Markkula har i sitt arbete valt att fokusera på just den blivande stadsparken Donners hage.

Vad har du gjort under ditt arbete?

– Även om projektet inte har efterfrågat färdiga gestaltningsidéer i det här tidiga stadiet av planeringen har jag valt att arbeta med konkreta och fysiska skisser på möjliga skulpturala gestaltningar. Jag har utgått från de fyra entréerna som kommer att finnas och jag har gett varje ingång en egen "portal".

 Vilka inspirationskällor har du haft?

– Mitt projekt tematiserar regementsområdets tegelarkitektur, kulturstängsel och den lokala vegetationen.

Vad är viktigt att tänka på när man genomför ett konstnärligt arbete som detta?

– Att man lyssnar in alla olika aspekter och försöker att sätta sig in i hur livet kan tänkas att se ut och fungera på platsen, säger Juri Markkula.

Än är det tidigt i stadsbyggnadsprocessen och inga beslut har tagits, men Juri Markkula ser hoppfullt på möjligheten att förverkliga sitt förslag.

– Om planerna kring Donners hage fortsätter att utvecklas i den riktning som de pekar mot i dag är det några av idéerna som jag tror skulle fungera väldigt bra i miljön och som då skulle vara roligt att utveckla och realisera.

Vad skulle du vilja att Donners hage ger för känsla till besökaren?

– Att platsen är en trygg, levande, naturlig och central plats av livet i stadsdelen.

Karta: Visborgsallén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!