Sara Ajnnak tolkar naturen i sin jojk

Det är dags igen för jojken att ta plats på Jazzklubbens scen. Sara Ajnnak kommer till Visby med sin alldeles egna version.

Sara Ajnnak fångar naturen i sin personliga jojk, som har influenser från blues och världsmusik. På torsdag kommer hon till Jazzklubben i Visby.

Sara Ajnnak fångar naturen i sin personliga jojk, som har influenser från blues och världsmusik. På torsdag kommer hon till Jazzklubben i Visby.

Foto: SANDRA HANSSON

Visby2019-11-19 13:01

Jojkandet är, enligt ordboken, det samiska sättet att sjunga. Ett sätt för den som framför sången att skapa en känslomässig förbindelse mellan människa, djur och natur.

Sara Ajnnak hittar kopplingen mellan människa och natur hemma i Västerbotten. Hon bor i Gargnäs, några mil söder om Sorsele. För fem år sedan debuterade hon med albumet ”Suojggat” och 2016 kom uppföljaren ”Ráhtjat”. 

2017 tävlade Sara Ajnnak i den samiska motsvarigheten till Eurovisionens Melodi Grand Prix, Sami Grand Prix, men störst uppmärksamhet har dock senaste albumet ”Gulldalit” från 2018 fått. Plattan nominerades till en Grammis i kategorin folkmusik.

Albumet kunde kanske ha nominerats även i några andra kategorier. Sara Ajnnak säger att hon skapar modern samisk musik. Samiskan har fler språk. Sara jojkar på umesamiska, och försöker använda jojkens speciella rytmik för att skapa ett unikt och personligt sound med inspiration från blues- och världsmusik.

Sara Ajnnak berättar att hon inför arbetet med ”Gulldalit” (som betyder lyssna på umesamiska) prövade både fin-jojk och ful-jojk, inte bara för att utforska rösten och hitta ett personligt uttryck, utan även för att fånga de fantastiska ljuden från en värld med snö som krasar under skorna och tusentals renklövar som dundrar mot marken. Hon spelade in olika ljud i naturen och tog med dem in i studion.

– I arbetet med Gulldalit har jag överlämnat mig åt kreativiteten. Jag har befriat mitt skapande från tanken att passa in eller göra någon annan till lags. I processen har jag hängett mig åt att utvecklas både som artist och människa, skriver hon på sin hemsida.

Det är inte första gången det jojkas på Jazzklubben. Hösten 2016 var bandet Ára på besök, med jojkaren Simon Marainen. Då blandades jojken med gitarr, kontrabas, trumpet och fiol.

Till torsdagens konsert på Jazzklubben i Visby kommer Sara Ajnnak i sällskap med norrmannen Stein Austrud (keyboard och slagverk) samt Børre Flyen (trummor). Som producent har Stein Austrud haft en viktig roll för att forma musiken på ”Gulldalit”. 

Musiken som Ajnnak och Austrud skapar har beskrivits som blandning mellan ljudet av stjärnhimlen i norr mixat med global beat.

– Kärnan är jojkens otämjda rytmik, rösten som bär fram känslan och arrangemanget som bejakar det otämjda och fria i mitt uttryck, säger hon om musiken på ”Gulldalit”.

För senaste plattan "Gulldalit" nominerades Sara Ajnnak till en Grammis i kategorin folkmusik.
För senaste plattan "Gulldalit" nominerades Sara Ajnnak till en Grammis i kategorin folkmusik.
Karta: Gargnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om