Tre olika scenarier för Konstmuseet

Stanna kvar, flytta ihop eller flytta iväg? Nu finns det tre olika scenarier för var Konstmuseet ska finnas i framtiden. Men utredningen bromsas av coronakrisen.

Konstmuseet har funnits i det stora huset på S:t Hansgatan sedan det öppnades 1988.

Konstmuseet har funnits i det stora huset på S:t Hansgatan sedan det öppnades 1988.

Foto: Jenny Kiderud

Visby2020-04-28 12:07

I början av november stängdes de sista utställningarna på Konstmuseet i Visby. Inomhusklimatet höll inte måttet och konsten riskerade att ta skada. När portarna slogs igen hade länsmuseichefen Susanne Thedéen ingen aning om när eller om de skulle kunna öppnas igen. 

Nu börjar framtiden för Konstmuseet att utmejsla sig. Gotlands museum har tagit fram tre olika scenarier för hur lokalfrågan skulle kunna lösas.

Ett alternativ är att stanna kvar i det gamla museet på S:t Hansgatan. Huset måste i så fall byggas om och eventuellt också byggas till. 

Ett annat alternativ är att hela verksamheten flyttar in på Fornsalen. 

– Högst upp har vi lokaler till tillfälliga utställningar. Där finns stor kapacitet. Och genom omflyttningar skulle vi kanske kunna frigöra mer ytor till konsten, säger Susanne Thedéen.

Det tredje alternativet är en kombination. Viss konst skulle kunna visas på Fornsalen och en annan del av konstmuseiverksamheten skulle kunna vara på en annan plats.

– Vi skulle kunna ha en permanent eller semipermanent lokal för konst utanför museet, säger Susanne Thedéen. 

Susanne Thedéen ser vinster i att Konstmuseet och Fornsalen helt eller delvis hamnar under samma tak. Parallella utställningar skulle kunna ta upp samma tema. 

– Vi har haft utställningar om mäns våld mot kvinnor och om identitetsfrågor och det ju ämnen som också berörs i samtidskonsten. Oaktat lokal är det ett koncept som skulle kunna utvecklas, säger hon.

Vilka lösningar som krävs för ett bra klimat, ljud, ljus och säkerhet och vad detta kostar för de tre olika alternativen ska utredas. Arbetet har haft en hög prioritet sedan museet stängdes, men utredningen har mött förhinder. Till följd av coronasmittan har Gotlands Museum har hamnat i en ekonomisk kris och de pengar som har budgeterats för utredningsarbetet måste nu användas för att rädda museet ur krisen.

– Coronasmittan sätter käppar i hjulet för oss. Det absolut viktigaste just nu är att museet överlever och att vi kan värna vår personal, säger Susanne Thedéen

I år får Gotlands Museum 17,5 miljoner kronor i bidrag från staten och regionen. Museet har informerat Region Gotland om läget med utredningen och regionen är beredd att hjälpa till.

– Vi har sagt att vi ska se på vilket sätt vi kan stötta dem i detta svåra läge, förklarar regiondirektör Peter Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om