Tvåtusen besökte kulturrummets invigning

Kön ringlade sig långt ut på gatan när Kulturrum slog upp dörrarna för första gången på lördagen. "Det är en dröm som äntligen har blivit uppnådd", säger ordförande Linnea Grimstedt.

Vernissagen av utställningen Egenmakt, som visar på den privilegierade och aviga sidan av design, fylldes snabbt av kulturtörstiga besökare.

Vernissagen av utställningen Egenmakt, som visar på den privilegierade och aviga sidan av design, fylldes snabbt av kulturtörstiga besökare.

Foto: Malin Stenström

Visby2020-01-26 12:39

2015 väcktes idén om att förvandla Kulturskolans gamla lokaler till en samlingsplats för kulturella aktörer. På lördagen blev drömmen till slut verklighet. För då invigdes Gotlands Kulturrum – en invigning som lockade närmare tvåtusen personer. 

– Man är väldigt lycklig i dag. Vi visste att det skulle komma mycket folk men vi hade inte trott att det skulle vara kö på hela gården och långt ut på gatan, säger Linnea Grimstedt när vi når henne på söndagsmorgonen. 

Det stora intresset för invigningen ledde till att arrangörerna fick släppa in några åt gången. Väl inne i huvudbyggnaden möttes besökarna av kultur i alla dess former. Dans, musik, konst och skrift.

På våning två hade Omforma och Svensk Form Gotland tillsammans skapat utställningen Makt/Egenmakt i designbranschen. Jenny Stentoft från Omforma framhävde vikten av samlingslokaler som Kulturrum.

– Det är ett demokratiproblem i hela landet att man drar ner på kulturen. Det sker även i Göteborg där vi är verksamma. Kulturarbetare kan trolla fram hur mycket som helst men om vi inte har någon plats att vara på går det ändå inte. Det är superviktigt att ha ett rum, sa hon innan hon försvann i folkvimlet.

Det håller även Linnea Grimstedt med om och hon lyfter fram att just det är bakgrunden till Kulturrum. Att man vill skapa en plats där både kulturella aktörer samt andra kan arrangera evenemang.

– A och O för att kunna göra något är att ha tak över huvudet. Problemet är när man inte har någonstans att vara. Vi vill att det här ska bli en samlingspunkt och vi har engagerat folk även utanför Visby. Vill man bara komma förbi och hänga och inspireras så är man välkommen och är man sugen på att göra något är det bara att kontakta oss. Nu har vi ju lokalen.

En av de stora gotländska aktörerna som kommer att hålla till på Kulturrum är Roxy. De kommer bland annat att bjuda in till evenemang, men exakt vad det kan bli är inte klart ännu.

– För vår del är kulturrummet jätteintressant och en plats som vi bara måste vara på. Det kan bidra till intressanta samarbeten och vi får möjligheten att göra mer och utveckla vårt utbud. Men det är fortfarande inte klart vad vi kommer att göra, sa Linn Klintberg, styrelseledamot i Roxy. 

Det är Kulturrums aktörer som själva står för finansieringen. De har även fått ett bidrag från regionen på 80 000 kronor.

Visbykören och Stjärnkören bjöd på musiken som Maria Backlund, Sacha Ratcliffe och Linnéa Grimstedt skrivit till invigningen.
Visbykören och Stjärnkören bjöd på musiken som Maria Backlund, Sacha Ratcliffe och Linnéa Grimstedt skrivit till invigningen.
Karta: Gotlands Kulturrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!